V sobotu začne historicky první setkání prezidentů Číny a Tchaj-wanu. Řešit se bude normalizace vztahů

05.11.2015 7:07

Nadcházející setkání čínského prezidenta s jeho protějškem z Tchaj-wanu bude zejména o normalizaci vztahů a nesouvisí se snahou získat voliče před blížícími se volbami, které se na ostrově konají v lednu. Prohlásil to dnes tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. Sobotní rozhovory budou vůbec první schůzkou vůdců obou zemí od roku 1949, kdy Čínu a Tchaj-wan politicky rozdělila čínská občanská válka, poznamenala agentura Reuters.

V sobotu začne historicky první setkání prezidentů Číny a Tchaj-wanu. Řešit se bude normalizace vztahů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled na Šanghaj z věže Perla Orientu

Jak tchajwanský prezident dodal, jednání budou transparentní. Setkání se Si Ťin-pchingem by prý mohlo přispět ke zmírnění nepřátelství, které mezi Pekingem a Tchaj-pejí panuje. Prezident Ma doufá, že podobná setkání budou moci uskutečnit i příští tchajwanští vůdci. „Vysvětlíme panu Si současnou situaci, řekneme mu o statusu Tchaj-wanu, aby mu mohli lépe porozumět a brát ho v úvahu při formování čínsko-tchajwanské politiky,“ prohlásil Ma Jing-ťiou.

Se svým čínským protějškem chce řešit i obtíže, se kterými se ostrov setkává, když se chce účastnit různých mnohostranných aktivit. Pokusí se prý dosáhnout toho, aby Tchaj-wan dostal více „mezinárodního prostoru“. Čína tvrdí, že jen ona má právo zastupovat Tchaj-wan na mezinárodní úrovni. Pro členství v některých organizacích, například ve Světové obchodní organizaci (WTO), ale učinila výjimku v případě, že je ostrov označen jako „čínská Tchaj-pej“.

Jde o první setkání od roku 1949

Prezidenti Číny a Tchaj-wanu se nesetkali od roku 1949, kdy Čankajškův Kuomintang prohrál s Mao Ce-tungovými komunisty občanskou válku v Číně a jeho přívrženci si vytvořili novou základnu na ostrově Tchaj-wan 160 kilometrů od pevninské Číny.

Od té doby měly Tchaj-wan a Čína své vlády. Na Tchaj-wanu se vytvořila demokratická společnost, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany. Peking však pokládá Tchaj-wan za jednu z čínských provincií a hrozí Tchaj-peji vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil nezávislost.

Po letech nepřátelství se Čína a Tchaj-wan začaly sbližovat v roce 2008 po nástupu tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua k moci. Od té doby bylo podepsáno 23 dohod, které se týkají obchodu, investic, turistického ruchu či dopravy mezi oběma územími.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…