V současnosti jsou sociální dávky vyšší než minimální mzda, zlobí se odborář Středula

31.07.2016 20:50

Minimální mzda by se měla dostat nad hranici chudoby, která je nyní 10.200 korun. V rozhovoru, který zveřejnil server Týden.cz, to uvedl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

V současnosti jsou sociální dávky vyšší než minimální mzda, zlobí se odborář Středula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Požadavek odborů na zvýšení minimální mzdy z 9900 Kč na 11.500 Kč zdůvodnil tím, že současná výše minimální mzdy nenaplňuje její základní funkce. „Zejména když si uvědomíme, že česká minimální mzda je hluboko pod hranicí chudoby. To znamená, že když za ni člověk pracuje, je chudý. A ne zrovna málo chudý – čistá minimální mzda je nějakých 8800, zatímco hranice chudoby 10.200 korun. Čili rozdíl je tak obrovský, že kdo jde za tuto částku pracovat, je za to v podstatě potrestán,“ uvedl s tím, že v současnosti jsou sociální dávky vyšší, než nejnižší možný výdělek. „A to si myslíme, že by se mělo zvrátit,“ uvedl Středula.

  • Celý text je ZDE

Odmítl argument, že zaměstnavatelé přece musejí respektovat ochotu lidí pracovat za nějakou nejnižší akceptovatelnou mzdu a nemohou si dovolit jít níž. Poukázal na to, že lidé, kteří zde trvale nežijí, bydlí na ubytovnách, takže bydlení mají výrazně levnější, jsou ochotni jít pracovat i za mzdu, za kterou běžný Čech nezvládne uživit rodinu. „Na trhu práce pak dochází k nevyrovnanosti a je tam touha po ještě nižší ceně práce, než je třeba aktuální výše minimální mzdy,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…