V syrském konfliktu se uzavírají nečekaná spojenectví. K nelibosti Američanů i Kurdů

18.08.2016 18:28

Na obzoru syrského konfliktu se vynořila nová spojenectví. Turecko se rozhodlo urovnat vztahy s Ruskem. Rusko stále podporuje syrskou vládu a začalo využívat vojenskou základnu v Íránu. Podle Stratfor nepotrvá dlouho, než na společná setkání přizvou i syrského prezidenta Bašára Asada. A tato nově vznikající aliance je velmi špatnou zprávou především pro Kurdy v Turecku i v Sýrii.

V syrském konfliktu se uzavírají nečekaná spojenectví. K nelibosti Američanů i Kurdů
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Nejmenovaný zdroj z iráckého města Erbíl informoval Iraqi News, že Turecko přehodnocuje svůj přístup k syrskému konfliktu. Podle údajné dohody, kterou uzavřelo s Ruskem a Íránem, ukončí Turecko svou podporu sunnitským opozičním silám uvnitř Sýrie.

„Turecko na druhou stranu požadovalo po Rusku a Íránu, aby se zřekly podpory Straně kurdských pracujících (PKK) a vyhnuly se pomoci kurdské autonomní administrativě v syrském Kurdistánu (Rojava).“ V té v současnosti vládne Sjednocená demokratická strana (PYD), která se těší podpoře ze strany Spojených států.

Podle všeho na tyto požadavky přistoupil Írán i Rusko, přičemž k jednání zřejmě bude nutné přizvat i USA a přesvědčit je, aby odmítly nadále podporovat PYD.

Soukromá zpravodajská agentura Stratfor, založená analytikem a stratégem Georgem Friedmanem, ve své analýze uvedla, že se do jednání tohoto nově vzniklého spojenectví zřejmě záhy připojí i syrská vláda reprezentovaná samotným Bašárem Asadem.

Írán totiž již údajně začal zprostředkovávat setkání mezi tureckou a syrskou vládou. Ačkoliv Turci stále pevně odmítají, že by měl Bašár Asad setrvat ve funkci prezidenta, podle Stratforu je pravděpodobné, že sníží svoje požadavky a v rámci nového spojenectví mu dovolí například účastnit se budoucí vlády.

Turecký balanc

Turecká snaha zapojit se do vznikajícího spojenectví už má první následky. Některé skupiny syrských rebelů, které Turecko donedávna podporovalo, se již od Ankary kvůli jejímu obratu směrem k Rusku distancovaly. „Ještě více kritická je možná újma již tak dost napjatým vztahům Turecka s USA a dalšími spojenci z NATO. Turecké členství v NATO je zásadní – jak pro Ankaru, tak pro Alianci – a Turecko bude zajisté postupovat velmi opatrně v tvorbě nových vztahů s Ruskem a Íránem, dvěma nepřáteli NATO,“ uvádí Stratfor.

USA nevnímají turecké snahy nejlépe, zároveň se však také snaží o větší spolupráci s Ruskem přímo v místě konfliktu. „V případě tak neřešitelného a komplikovaného konfliktu, jako je ten v Sýrii, je zcela na místě, že se zúčastněné země snaží prozkoumat všechny možnosti případných taktických kompromisů, přestože jejich strategické zájmy jsou v rozporu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…