V tahanicích s celníky zřejmě udělá Senát radost malým firmám

03.07.2016 19:30

Zjednodušit celní řízení pro menší firmy a dovozce má nový celní zákon, který pravděpodobně schválí i Senát. Přijetí beze změn mu doporučily tento týden jeho výbory hospodářský a ústavně-právní. Norma má také sjednotit postupy pro celní dohled, kontrolu a řízení, včetně zajištění cla, vyměření a jeho výběr. Zprávu přinesla ČTK.

V tahanicích s celníky zřejmě udělá Senát radost malým firmám
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Pro cla a obchod by se tak měly ve větší míře využívat moderní nástroje a technologie, především elektronické prostředí. Nový zákon má přizpůsobit české zákony novému unijnímu celnímu kodexu účinnému od letošního května. Vláda nepředpokládá, že by změny významně zatížily státní pokladnu. Pokud například firma tzv. poskytne jistotu složením částky na účet, bude moci tuto jistotu používat k zajištění celního dluhu opakovaně pro více obchodů. Mělo by to podle vlády usnadnit život hlavně menším podnikům, které nebudou muset zajišťovat celní dluh opakovaným skládáním peněz.

Novela také zasahuje do zákona o DPH

Přijaty by podle výborů měly být i související novely, podle nichž například finanční a celní správa získají celostátní působnost k daňové kontrole. Celníci nově budou moci prověřovat spáchání trestných činů u daně z přidané hodnoty.

Novela také zasahuje do zákona o DPH a do svobodných pásem, někdy nazývaných bezcelní zóny. Svobodná pásma jsou územím uvnitř EU, která ale úředně nespadají do celního území unie. V Česku je jich deset. Pokud tuzemský vývozce umístí zboží do tohoto pásma, je podle dosavadního zákona zboží osvobozeno od DPH a vývozce má nárok na odpočet daně.

Podle ministerstva financí se ale tento instrument dá zneužít k machinacím, protože většina zboží se z pásem vyváží za nižší ceny, než za jaké se do nich dodává. Rizikem také podle MF je, že ve svobodném pásmu se zboží prodá, ale nevyveze a vrací se do tuzemska s nižším základem daně a dovozce pak tedy zaplatí nižší daň. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve řekl, že v posledních dvou letech se podle celní správy umísťovalo zboží do těchto pásem v 98 procentech jen kvůli snížení ceny. Vláda proto navrhla, aby vývozce musel vývoz prokazovat potvrzením celního úřadu o tom, že zboží již opustilo území EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…