V těchto nelehkých dobách nemůžu ze sněmovny odejít, vykládal v ČT Gazdík

15.08.2013 19:05

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN) ve čtvrtečním Interview ČT24 České televize vysvětloval, jak to bude s předčasnými volbami. K rozpuštění by mělo dojít poté, co bude schválen zákon o obnovitelných zdrojích a zákon o sociálních službách.

V těchto nelehkých dobách nemůžu ze sněmovny odejít, vykládal v ČT Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Není to možné, ten termín byl zvolen poněkud nešťastně, bez dohody napříč politickým spektrem. My sami máme několik poslanců, kteří mají nějaké neodkladné věci,“ poznamenal na úvod Gazdík s tím, že konečný krok je stejně na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Modelová situace pro předčasné volby

„Máme tady vládu, která je nelegitimní, protože nezískala důvěru sněmovny a ve sněmovně neexistuje jasná většina. To je situace vhodná pro vypsání předčasných voleb, aby tady jasná většina existovala,“ podotkl Gazdík. To je podle něj důvod, proč TOP 09 a Starostové volají po urychleném vypsání předčasných voleb. Prý v tom nehraje roli kalkul, komu volby prospějí méně a komu více.

Stejně tak bude třeba uzavřít kapitolu jménem nový občanský zákoník a doprovodné zákony k němu. Osobně ale Gazdíka mrzí, že neprojde registr smluv, na kterém TOP 09 a Starostové dlouho pracovali. „Je velmi pravděpodobné, že Senát schválí doprovodné zákony k občanskému zákoníku. ČSSD, která má v Senátu většinu, nás o tom ujistila," pokračuje Gazdík.

V pořadu také zopakoval, že říjnový termín konání předčasných voleb stále vidí jako reálný. „Já garantuji, že všichni naši poslanci zvednou ruku pro rozpuštění sněmovny,“ ujistil předseda poslaneckého klubu.

Mám chuť k dalšímu boji

Gazdík však také zdůraznil, že TOP 09 a Starostové stojí o to, aby byl v Česku zachován systém parlamentní demokracie, a prezident tento systém svými kroky oslabuje, čemuž je podle Gazdíka třeba bránit. Prezident nestmeluje politickou scénu, svými výroky spíše vyvolává konflikty a to podle šéfa poslaneckého klubu není správné. Faktem ale je, že dnešní parlamentní strany jsou relativně slabé, takže se tomuto postupu čelí jen těžko.

„Právě proto jsem zakládal hnutí Starostové a nezávislí, protože si myslím, že starostové mohou uplatnit své zkušenosti v nejvyšších patrech politiky," říká Gazdík s tím, že současná situace řadu starostů tzv. „nakopla" k tomu, aby se více angažovali. Chuť do dalšího boje to prý dodává i samotnému Gazdíkovi. „Pro mě osobně není žádným životním štěstím být poslancem, Ale jdu do toho, protože už mám určitou zkušenost a vážím si navíc názorů lidí, kteří mě přesvědčovali, abych neodcházel v těchto nelehkých dobách,“ prozradil předseda Starostů a nezávislých.

Ten také uvedl, že neví, zda bude někdejší ministryně kultury za Starosty Alena Hanáková znovu kandidovat. „Nemyslím si ale, že by se kdokoli ze Starostů nedokázal uživit v běžném občanském životě,“ uzavřel Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…