V televizi se politici ČSSD a ODS neshodli, zda zvýšení minimální mzdy zvýší nezaměstnanost

15.09.2014 23:16

O možných dopadech zvýšení minimální mzdy z 8500 Kč na 9200 Kč se diskutovalo v první části pondělního vydání pořadu Události, komentáře. V další části pořadu se ekonom Tomáš Sedláček zamýšlel nad tím, zda hrozí opakování hospodářské krize, která nastala před šesti lety po pádu americké banky Lehman Brothers, ale i nad perspektivami případně osamostatněného Skotska.

V televizi se politici ČSSD a ODS neshodli, zda zvýšení minimální mzdy zvýší nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Roman Sklenák

Dnešní rozhodnutí vlády o zvýšení minimální mzdy na 9200 Kč v televizi obhajoval předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Uvedl, že plánují zvýšit minimální mzdu na úroveň 40 % průměrné mzdy. To ale nelze provést skokově, proto je postupováno každoročním zvýšením o určitou částku. „Aby člověk, který pracuje osm hodin denně pět dnů v týdnu, mohl za mzdu uživit sebe a své děti,“ poznamenal Sklenák s tím, že ve srovnání s okolními zeměmi, ať absolutním či poměrným, je minimální mzda v ČR stále jedna z nejnižších z evropských zemí.

Za minimální mzdu pracuje sto tisíc lidí

Expertka ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová argumentovala tím, že pracovní místa vytváří podnikatelé, kteří kvůli tomuto zvýšení minimální mzdy budou muset vynaložit o 1,4 miliardy víc. Podle Kohoutové za minimální mzdu pracuje asi sto tisíc lidí, část z nich ale kvůli jejímu zvýšení přijde o práci.

S tím ale Sklenák nesouhlasil, podle něj to, že zvýšení minimální mzdy zvýší nezaměstnanost, je ničím nepodložené tvrzení.

Ekonom Tomáš Sedláček pak uvedl, že v některých ohledech je situace ve světové ekonomice podobná jako byla v letech 2007 a 2008. Nepřímo pochválil české banky za to, že v minulosti provozovaly konzervativní bankovní politiku. Poznamenal, že tehdy bylo českým bankám ze Západu doporučováno, „dělejte to jako my“. Jenže čeští bankéři se tomu bránili s tím, že západním bankovním produktům nerozumějí. Ve finanční krizi se ukázalo, že jim nerozuměli ani západní bankéři. Naopak české banky ve finanční krizi povětšinou obstály.

Když budou mít Skotové tak odvážné politiky jako Slovensko, tak se jim může dařit

Sedláček se vyjádřil i k možnému odtržení Skotska od Velké Británie. Samostatné Skotsko by mělo mít vlastní měnu, jinak by prý bylo fiskální kolonií Británie. Skotsko má sice vyšší dluh v přepočtu na jednoho obyvatele, disponuje ale zásobami ropy v přilehlém moři. Ekonomický krach eventuálně samostatného Skotska nečeká. Naopak se mu může dařit, zejména pokud bude mít tak odvážné politiky jako mělo například Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…