V této společnosti je strach. Žijeme ve století deprese. Vraťme se k hodnotám, na kterých vyrostli naši prarodiče, vyzval v ČT Max Kašparů

31.12.2015 7:21

„Svoboda povýšila na svévoli jednotlivce, pýcha se změnila na zdravé sebevědomí a bohužel materiální zabezpečení skončilo konzumismem. Vůbec celá naše společnost dospěla k tomu, že něco chceme, co vůbec nepotřebujeme. My chceme něco, co potřebujeme, a pak také chceme něco, co jen chceme mít. A potom musíme platit půjčku i s úroky,“ uvedl ke stavu české společnosti psychiatr, pedagog a kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů v pořadu Události, komentáře České televize.

V této společnosti je strach. Žijeme ve století deprese. Vraťme se k hodnotám, na kterých vyrostli naši prarodiče, vyzval v ČT Max Kašparů
Foto: Wikipedie.cz, Marek Blahuš
Popisek: doc. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, Ph.D., dr. h. c.

„Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. My dnes již nevíme, kdy nedovedeme rozlišit. Ztratili jsme v této zemi například zdravý selský rozum, dotazování se vlastního svědomí. Kdybychom se radili se zdravým rozumem a se svědomím, to by nám řeklo, že něco nesmíme,“ dodal Kašparů.

Podle něj se vše v naší společnosti přetočilo. „Zahodili jsme hranice. Začali jsme jásat nad tím, že můžeme všechno. Ale uvědomme si, že oheň a voda jsou dobří sluhové, ale zlí páni. My jsme se nestali pány ohně a vody, ale ony se staly pány našimi,“ uvedl s tím, že šlo o vývoj, kdy se začaly ctít jiné hodnoty. A to ve jménu politické korektnosti. „Tady je bezbřehý liberalismus, bezbřehá tolerance a povinná politická korektnost. A kdo toto nectí, je hříšník z hlediska materialismu,“ podotkl.

„Když už jedinec řekne, tak už dost, přestává být korektní, liberální i tolerantní,“ řekl. 

„V této společnosti je strach. A to poměrně velký a v různých rovinách,“ dodal s tím, že v Česku vnímá nenávist. „Strach dělá věci: buď útěk, nebo útok. Pokud se bojím, buď uteču, nebo zaútočím. A my jsme ve fázi toho útoku jeden proti druhému,“ sdělil. 

„Žijeme ve století deprese a plastů. A čeká nás více plastů a více deprese. Ale doufám, že nás nečeká období strachu,“ předpovídal situaci v příštím roce s tím, že se s tím nedá nic dělat.

„Měli bychom se držet hesla: Kupředu do minulosti. Ale není v tom zpátečnictví, ale musíme vidět ty hodnoty, na kterých jsme vyrostli, na kterých vyrostli naši prarodiče. A tou hodnotou je především prachobyčejná lidská slušnost,“ uzavřel Kašparů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …