V tureckém puči USA prsty nemají, soudí exvelvyslanec Kolář. Kdyby měly, poznali bychom to z těchto znaků...

19.07.2016 22:03

„Pokud by v puči měly prsty USA, turecký prezident Erdogan by už nebyl prezidentem,“ myslí si bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Píše to server Aktuálně.cz.

V tureckém puči USA prsty nemají, soudí exvelvyslanec Kolář. Kdyby měly, poznali bychom to z těchto znaků...
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Podle exdiplomata Koláře byl turecký pokus o vojenský převrat zlom. Před našima očima prý začíná velmi složitá a pro bezpečnost světa mimořádně důležitá geopolitická hra. 

„Vztah Turecka s USA se opírá o letitou úzkou spolupráci. V rámci Severoatlantické aliance má Turecko po USA druhou nejsilnější a nejpočetnější armádu,“ uvedl Kolář. „To, jak se v poslední době – a zvláště nyní kvůli puči – vyvíjejí politické a mocenské poměry v Turecku, je samozřejmě velká a pro naše vztahy i do jisté míry nebezpečná komplikace. A USA či další spojenci Turecka, tudíž i my, nebudou mít zájem na její eskalaci,“ dodal vzápětí.

Pod pokličkou diplomatických frází to podle Kolářova názoru zřejmě dost vře. „A Turecko teď opravdu vysílá dost ostré signály, podle kterých nemůže být přítelem ten, kdo skrývá Fethulláha Gülena. Turci jsou na druhé straně velkými pragmatiky, což se teď ukazuje i na jejich lepšících se vztazích s Ruskem. Na tom, jak se je velmi snaží po sestřelení ruského bombardéru normalizovat,“ podotkl také Kolář. Spojené státy však prý Gülena nevydají.
 
Nechal se rovněž slyšet, že Erdogan má podle jeho názoru mentálně blíže k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi než k americké hlavě státu Baracku Obamovi. „To ale ještě neznamená, že Turecko vystoupí z NATO a přestane být naším spojencem. Jde o mimořádně důležitého spojence,“ poznamenal. Všímá si však i telefonátu Putina Erdoganovi, který najednou zapomněl na sestřelení ruského bombardéru. „A vyjádřil mu bezpodmínečnou podporu na rozdíl od ostražitých západních politiků, kteří puč sice odsuzují, avšak zároveň na Erdogana apelují, aby nezneužil situace k posílení autokratických tendencí, k omezení demokracie a aby dodržoval vládu práva,“ sděluje exvelvyslanec.
 
Původní text ZDE.
 
Kolář se také podělil o domněnku, že seznamy tisíců nyní zatýkaných nebo mimo službu postavených generálů, admirálů, policistů, soudců a prokurátorů byly připraveny už dávno před pučem. „Jde o masovou akci proti lidem, které prezident Erdogan pokládá za odpůrce. Nejde tedy jen o pučisty,“ domnívá se. 
 
Závěrem Kolář konstatuje, že ve spuštěné geopolitické hře nejde o nic menšího než o to, zda Turci omezí vztahy se Západem a přikloní se k Putinovu Rusku, anebo naopak Západ bude muset na puč a tvrdé čistky v turecké armádě, soudnictví či státní správě razantně reagovat. „Asi budeme muset leccos skousnout,“ uzavírá Kolář s tím, že nepochybuje, že v Kremlu se nyní staví – každý rozkol západní části světa, do níž Turecko prostřednictvím Aliance patří, jde Vladimiru Putinovi doslova na ruku. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…