V účetnictví Ministerstva práce a sociálních věcí chybí 11 miliard, zjistil NKÚ

16.09.2013 8:14

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil účetní závěrku, finanční výkazy a celkový závěrečný účet Ministerstva práce a sociálních věcí za rok 2012. Nejspíš se ovšem nejedná o skutečný a poctivý obraz finanční situace v resortu. Objevily se totiž nesrovnalosti v hodnotě 11 miliard korun. Upozornil server iDnes.cz.

V účetnictví Ministerstva práce a sociálních věcí chybí 11 miliard, zjistil NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Celkovou výši nesrovnalostí způsobilo chybné účtování transferů, které byly spolufinancované z Evropské unie. „Ministerstvo práce a sociálních věcí je účtovalo na účty, které nejsou pro účtování transferů spolufinancovaných z EU právními předpisy určeny," vysvětlila iDnes.cz mluvčí Olga Málková.

Ministerstvo chybně účtovalo transfery

Chybné účtování probíhalo i u transferů poskytovaných v rámci dotačních titulů Podpora rodiny a Podpora sociálních služeb. U nich ministerstvo nevykázalo poskytnuté zálohy ve výši 6,6 miliardy korun.

Ministerstvo ve svém účetnictví také neevidovalo pohledávky za Národním fondem ve výši 1,4 miliardy korun.

Účetnictví MPSV není průkazné

Tím podle kontrolorů došlo k porušení zákona, protože nebyly využity všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka majetku.

"Neřešilo totiž na základě inventur provedených v letech 2010 a 2011 nedohledaný majetek za 19,3 milionu korun. Vzhledem k tomu, že MPSV neprokázalo kontrolorům, že na ministerstvu proběhla inventarizace majetku a závazků za rok 2012, nemůže NKÚ považovat účetnictví MPSV ani za průkazné," doplnila Málková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…