V ukrajinském Mariupolu prý operují američtí vojáci. Zde je video jako důkaz

29.01.2015 19:10

Americká politoložka Kimberly Martenová z Columbia University vyjadřuje ve svém textu publikovaném v deníku Washington Post obavy nad dalším vývojem situace na Ukrajině. Putin dle jejího názoru umí nepříjemně překvapit a invaze na Ukrajinu se prý nedá zcela vyloučit.

V ukrajinském Mariupolu prý operují američtí vojáci. Zde je video jako důkaz
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Martenová zmiňuje, že přes skandál s ruskými špióny považuje za klíčovou eskalaci konfliktu na Ukrajině. Připomíná, že o víkendu tam při raketovém útoku na Mariupol zahynulo třicet jeho obyvatel. "Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě konstatovali, že raketa byla vystřelena z území kontrolovaného proruskými separatisty. Jeden z představitelů OSN se nechal slyšet, že tento útok může být považován za válečný zločin. Od této chvíle rebelové svoji ofenzivu ještě více rozšířili," píše Martenová.

Je přesvědčena, že situace může ještě více gradovat. "Vladimir Putin prohlásil, že ukrajinské síly jsou fakticky cizineckou legií NATO a nehájí národní zájmy Ukrajiny. Podle ruského prezidenta jim jde v rámci jejich geopolitických cílů o ovládnutí Ruska. Ruský prezident se tak patrně tímto prohlášením snaží získat na svoji stranu tu část domácího publika, která nesouhlasí s eskalací konfliktu ruskou stranou na Ukrajině," míní Martenová, která konstatuje, že důkazů o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině je dostatek.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

"Většina ruského obyvatelstva si přítomnost ruských vojáků na ukrajinských bojištích nepřeje. Stejného názoru je i bývalý ruský premiér Jevgenij Primakov. Před několika dny ve svém projevu v Moskvě říkal, že ani kdyby nebyly dodržovány dohody z Minsku, ruští vojáci nemají na Ukrajině co dělat. Pokud by k tomu přesto došlo, byla by to podle něj nahrávka na smeč Spojeným státům. Ty by dle mínění Primakova využily situace a zvýšily by svůj vliv v Evropě na dlouhé desítky let dopředu," cituje Martenová bývalého předního ruského politika.  

Z Putinova posledního prohlášení Martenová vyvozuje, že situace na Ukrajině již nemá s mírovými dohodami podepsanými loni v září v Minsku nic společného. "Nyní Putin obviňuje z eskalace dalšího napětí NATO, které v Minsku nebylo zastoupeno. Pokud skutečně NATO využívá Ukrajinu v boji proti Rusku, potom jsou ruské národní zájmy ohroženy. Tomu nasvědčuje i nová verze ruské doktríny, jež považuje NATO za největší hrozbu pro zemi," připomíná Martenová.

Americká politoložka dále upozorňuje na videozáběry z Mariupolu, které vysílala ruská státní televize RT zkraje týdne. "Vystupuje na nich voják hovořící plynulou americkou angličtinou, který žádá ruské novináře, aby nezabírali jeho tvář. Přitom si zakrývá svoji tvář rukou a kameru zatím směřuje k zemi tak, aby nebyl v záběru a nebylo možné jej identifikovat. Rusům však tento jediný záběr stačí k tomu, aby nabyli přesvědčení, že v Mariupolu bojují bok po boku ukrajinské armády američtí vojáci," uvádí Martenová.

Zmiňované video máte k dispozici ZDE.

"Je nemožné predikovat, co má Putin s Ukrajinou v plánu. Jeho poslední poznámky týkající se přítomnosti vojáků NATO mohou být brzy zapomenuty. Putin však již opakovaně prokázal, že je mistrem překvapivých tahů. Pokud si Putin a jeho věrní opravdu myslí, že vedou svatou válku za matičku Rus, potom invaze ruských vojsk na Ukrajinu není bohužel tak nepravděpodobnou variantou," uzavírá Martenová.

Na vážnost situace dnes na svém facebookovém profilu upozornil i bývalý ministr obrany České republiky Miroslav Kostelka. "Jestli je možné věřit ukrajinským médiím, konkrétně Segonja.ua, pak se situace mezi Západem (alespoň USA) a Ruskem začíná ještě více přiostřovat. Alespoň podle tiskové mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiové, která měla prohlásit, že 'válce mezi Západem a Ruskem je možné se vyhnout, pokud se Kreml zdrží svých agresivních činů'," cituje Kostelka a se značným znepokojením dodal, že její prohlášení neobsahovalo "žádné je nutné, nebo nesmí k válce dojít".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…