V ústavu pro studium totality začíná platit nový organizační řád, kvůli němu se z něj propouštělo

01.04.2015 6:59

V Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) začne ode dneška platit nový organizační řád, který kritizovali někteří odboráři. S ním souviselo i propouštění, které mělo původně zasáhnout zhruba pětinu z celkového počtu zaměstnanců. Podle mluvčího ústavu Pavla Ryjáčka nakonec skončilo k 31. březnu jedenáct lidí a o hromadné propouštění nešlo.

V ústavu pro studium totality začíná platit nový organizační řád, kvůli němu se z něj propouštělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů

Se změnou organizačního řádu se v ústavu mění odbor informatiky a digitalizace. Právě z něj odešla většina lidí, jedno oddělení zaniklo. Osm zaměstnanců přešlo do oddělení digitalizace a informačních technologií Archivu bezpečnostních složek (ABS). Odboráři označovali změny za protizákonné a za snahu nového vedení zbavit se nepohodlných lidí. Změny v ústavu souvisely s údajnými chybami v milionech naskenovaných archivních materiálů. Archiválie z ABS by už neměl digitalizovat ústav, ale archiv.

Před týdnem skončila v ústavu kontrola inspektorátu práce. Zaměřila se zejména na dodržování povinností spojených s pracovním poměrem a na součinnost zaměstnavatele a odborů. Podle Ryjáčka nezjistila nedostatky.

V ústavu se nyní konají konkurzy na vedoucí pracovníky ve vědecké části ústavu. Například ve výběrovém řízení na vedoucí oddělení výzkumu 1945-1989, které zkoumá komunistickou totalitní moc, uspěla běloruská historička žijící v Česku Alena Marková. V nejbližších dnech se uskuteční konkurz na šéfa oddělení výzkumu 1938-1945 a ředitele odboru výzkumu a vzdělávání.

Ode dneška také začne fungovat v Kanicích u Brna nové, moderně vybavené digitalizační pracoviště archivu ABS. To přibude ke stávajícímu pražskému. Cílem podle Ryjáčka je, aby se postupně digitalizovalo ve všech budovách, kde má archiv uloženy svoje dokumenty, a nemusely se kvůli digitalizaci nikam převážet. Za čas by se archiv měl rozšířit i o budovu v Braníku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…