V zahraničí chce volit více než 9 000 Čechů. V Iráku nebo v africké Ghaně

16.10.2017 19:45

Do voličských seznamů na českých ambasádách se zapsalo více než 9 000 Čechů. Největší zájem o parlamentní volby zaznamenaly české zastupitelské úřady v Londýně, Bruselu a Paříži, sdělilo dnes ČTK ministerstvo zahraničí.

V zahraničí chce volit více než 9 000 Čechů. V Iráku nebo v africké Ghaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Kromě předem registrovaných voličů mohou na zastupitelských úřadech volit také Češi, kteří si zajistili voličský průkaz. Možnost volit poslance v zahraničí mají čeští občané na 109 místech včetně vojenské základny Balad v Iráku.

„Na zvláštních seznamech voličů pro volby v zahraničí je registrováno celkem 9 285 osob,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Nejvíce voličů se registrovalo na velvyslanectví v Londýně, kde mají na seznamu více než 800 lidí. V Bruselu se na zastupitelském úřadu přihlásilo více než 700 voličů. Třetí nejvyšší počet ohlásila ambasáda v Paříži, kde se zapsalo přes 400 Čechů.

Nejméně voličů, tedy do deseti, se registrovalo na ambasádách v Maroku, Ghaně a Moldavsku, dodala Valentová.

Hlasy ze zahraničí se započítávají do volebního obvodu, který určuje losem Státní volební komise

Čeští občané žijící dlouhodobě v zahraničí se mohou voleb zúčastnit, pouze pokud se do 10. září registrovali na příslušné ambasádě. V předčasných volbách před čtyřmi lety se na zvláštní seznamy zapsalo zhruba 14 000 lidí, z nichž přišly hlasovat tři čtvrtiny. Kromě voličů ze seznamů mohou za hranicemi Česka volit také lidé, kteří si zajistili voličský průkaz.

Češi v cizině vybírali poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Jejich počet se dosud pokaždé zvýšil. Při premiéře před 15 lety přišlo hlasovat zhruba 3 800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6 700, o čtyři roky později 8 222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na ambasády 10 571 voličů.

Hlasy ze zahraničí se započítávají do volebního obvodu, který určuje losem Státní volební komise. Letos padla volba na Středočeský kraj. Mezi středočeskými kandidáty se rozhodovalo i v minulých sněmovních volbách v roce 2013. V roce 2002 komise vylosovala Jihomoravský kraj. Při následujících dvou volbách se hlasy ze zahraničí rozdělily mezi jihočeské kandidáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …