VIDEO A co kdyby vám tu hajlovali? Hrdý Čecháček byl ve škole, kde klečely děti v nikábech

24.10.2015 14:41

Speciální hodina dějepisu na trutnovské základní škole rozvířila diskusi o názornosti školství. Učitelka dějepisu Zuzana Růžičková totiž přišla do hodiny v tradičním arabském oděvu – nikábu, přinesla také další oděvy – hidžáb, burku či čádor. Následně si žáci mohli vše vyzkoušet a na závěr hodiny se i pomodlit tak, jak se modlí muslimové. Fotografie z výuky se objevily na webu a rozpoutaly diskusi. Škola poté popis celé hodiny na svém webu upravila.

VIDEO A co kdyby vám tu hajlovali? Hrdý Čecháček byl ve škole, kde klečely děti v nikábech
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Výuce se nyní věnuje i Hrdý Čecháček na svém YouTube kanálu. 

„Určitě s tím nesouhlasím. Oni se musejí přizpůsobit nám, pokud tu chtějí žít,“ uvedla jedna z maminek. Hrdý Čecháček následně zmiňuje duchovní rozměr s fyzickým projevem celé muslimské modlitby a přirovnává to k hajlování, kdy jde také o fyzický projev související s duchovním rozměrem celé filozofie. 

Ředitel Petr Horčička se učitelky zastává. „Není vyznavačkou islámu. Není s tou kulturou v žádném případě sžitá,“ uvedl. „Ty děti si chtěly modlení zkusit. Vnímám to jako tělovýchovnou aktivitu, žádný náboženský rozměr tam nebyl,“ doplnil.

Hrdý Čecháček se následně vyptal i na nacismus. „Jak byste se stavěl k tomu, kdyby žáci ukazovali nacistický pozdrav?“ ptal se. „Jakákoliv propagace nenávistných hnutí je porušení zákona. Nacismus bych rozhodně nedovolil. Toto nebyla ani propagace, ani to nebylo o nenávisti,“ uvedl Horčička.

„Podle mého názoru jde o nafouknutý mediální humbuk. Jako bývalý učitel si myslím, že by jakákoliv výuka v našich školách, tedy i základní náboženská výuka, měla být především objektivní informace (a to i názorná), týkající se všech majoritních náboženství, kterými jsou křesťanství, islám, židovství, buddhismus a další,“ uvedl bývalý ředitel školy a starosta Trutnova Ivan Adamec a vyzval, abychom zachovali zdravý rozum. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…