VIDEO Alexandrovci měli ještě jeden koncert, o kterém nevíte. Hráli pouze pro tohoto slavného muže

19.10.2015 20:30

Koncerty ruských Alexandrovců se v sobotu v Praze neodehrály dva, ale tři. Přesněji dvě velké akce a jeden komorní koncert. Vybraní členové sboru se totiž vydali do sanatoria na pražském Hagiboru, kde zahráli válečnému hrdinovi a slavnému bojovníkovi proti překrucování dějin generálu Alexandru Beerovi. Ten již ze zdravotních důvodů nemohl na koncert do arény, a jakmile se to Alexandrovci dozvěděli, rozhodli se mu zahrát přímo v místě jeho současného bydliště. ParlamentníListy.cz byly exkluzivně u toho.

VIDEO Alexandrovci měli ještě jeden koncert, o kterém nevíte. Hráli pouze pro tohoto slavného muže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálporučík v.v. Alexandr Beer se šéfem Alexandrovců

Válečný veterán a hrdina, který bojoval proti nacismu v bitvách u Sokolova, Kyjeva, v tankové bitvě u Kurska, v Dukelském průsmyku a na tanku osvobozoval Ostravu i Prahu, generálporučík Alexandr Beer, se chtěl podle informací ParlamentníchListů.cz za každou cenu účastnit koncertu Alexandrovců, který se v sobotu uskutečnil v Praze.

Jenže zdravotní stav generála Beera, který v únoru příštího roku oslaví 99. narozeniny, už účast na koncertu nedovolil. Válečný hrdina nyní žije v sanatoriu na pražském Hagiboru a je upoután na invalidní vozík. Ani to však nebyla překážka, aby si legendární generál staré známé písně Alexandrovců vyslechl.

Jakmile se prý vedení ruského souboru dozvědělo, že generál Beer nebude moci přijít na koncert přímo do sportovní arény v pražských Holešovicích, bylo rozhodnuto o tom, že se několik vybraných sólistů a hudebníků vypraví za generálem do sanatoria. Část hudebního tělesa vedená samotným ředitelem Alexandrovců, Leonidem Malevem, takovou návštěvu opravdu uskutečnila.

Ještě před prvním sobotním veřejným koncertem se tak vypravili do sanatoria, které provozuje pražská židovská obec, a uspořádali pro válečného hrdinu Beera speciální koncert. Komorní akce v salonku sanatoria se účastnil vedle generála Beera, který seděl na invalidním vozíku v čele i přes svůj zdravotní stav oděn do kompletní uniformy, i další válečný veterán a ostatní senioři zde žijící včetně zaměstnanců, kteří měli o koncert zájem.

Advokátka Miroslava Hustáková, která celou akci návštěvy zajišťovala, později blíže popsala, jak to celé probíhalo. Když podle jejích slov pečovatelé do sálu generála přivezli, řekli, že už nemluví. Během koncertu se v jednu chvíli začal v křesle naklánět a na tváři se mu objevil úsměv, který po zbytek představení nezmizel. Nakonec osobně v ruštině za návštěvu poděkoval řediteli celého sboru Alexandrovců, plukovníku Leonidu Malevovi. Ten následně i se zbytkem Alexandrovců doprovodil generála Beera až do jeho pokoje, kde nyní žije.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…