VIDEO Americký velvyslanec Schapiro u Jana Krause. Tomu opravdu věnujte pozornost

11.06.2015 10:01

Velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro zavítal do show známého moderátora a herce Jana Krause. Pohovořil o svých československých kořenech, přátelství s americkým prezidentem Barackem Obamou či o tom, co by chtěl v Česku vedle své diplomatické mise uskutečnit. Zažertoval si ale i o prezidentu Zemanovi a údajných antiamerických náladách mezi českým obyvatelstvem.

VIDEO Americký velvyslanec Schapiro u Jana Krause. Tomu opravdu věnujte pozornost
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Moderátor pořadu Jan Kraus začal rozhovor s americkým velvyslancem v žertovné rovině. „Buďte opatrná, abychom případně nevyvolali válečný konflikt,“ obrátil se na tlumočnici. „My se sem jako hosty snažíme dostat všechny ty, které odmítá náš pan prezident. Vytváříme tady druhé mocenské centrum,“ pokračoval se zjevnou narážkou na nedávný konflikt mezi českou hlavou státu a americkým velvyslancem. Diplomat reagoval zdrženlivě. „Vím, že toto je významné mocenské centrum. Rád bych byl za dobře se všemi mocenskými centry,“ dal si pozor Schapiro.

Následně se velvyslanec pustil do popisu svých československých kořenů. Jeho prarodiče prý žili v Československu za první republiky a byli to velcí vlastenci. Prvorozeného syna údajně pojmenovali Tomíček po prezidentu Tomáši G. Masarykovi. Jenomže byli židé, a tak když přišli nacisté v roce 1939, museli dle Schapira utéct. Útěk se však neobešel bez komplikací. „Mohla odjet jen část rodiny – moje maminka se sestrou musela zůstat v Praze ještě několik měsíců. Víza mé matce dala americká ambasáda v Praze. Vlastně pracuji v budově, kde byla vydána víza, která mamince zachránila život,“ předestřel Schapiro, jakou symboliku pro něj má zastávání postu velvyslance v ČR.

Všichni Obamovi záviděli

S americkým prezidentem Barackem Obamou pojí Schapira dlouholeté přátelství – studovali spolu práva a velvyslanec svého kamaráda podporoval při kandidatuře na post americké hlavy státu. S Krausem a diváky se podělil o veselou historku ze studií, která má vykreslit náturu šéfa americké administrativy. „Nevím, jestli to tak chodí i v této zemi, ale u nás ve škole bývají studenti, kteří se hrozně hlásí a volají já já…tak to on nebyl. On byl ten typ, který se přihlásil jednou, až úplně na konci hodiny, pronesl něco moudrého a všichni mu záviděli, neboť by rádi pronesli něco tak moudrého sami,“ vyprávěl Schapiro.

Češi nás mají rádi

Následně se rozhovor stočil na antiamerické postoje části českého obyvatelstva. Dle Krause totiž v Česku žijí lidé, kterým není Amerika sympatická. S tím ale Schapiro nesouhlasí. Dle jeho názoru je česko-americké partnerství velice silné, což prý dokazuje průjezd amerického konvoje Českou republikou na přelomu března a dubna tohoto roku. „Předtím, než přijel, na sociálních sítích se říkalo, budeme protestovat, házet na ně rajčata, ale viděl jste, co stalo. Nakonec vylezli nějací čtyři lidi, kteří bydlí ve sklepě u maminky, ale vítat konvoj přišly desítky tisíc lidí, kteří tam čekali ve studeném dešti,“ popisoval Schapiro.

Kraus se však nedal odbýt a žertem nabídl americkému velvyslanci řešení, kterým by si Američané naklonili Čechy na svoji stranu. „U nás volby vyhrálo zrušení třiceti korunového poplatku o doktora. To je něco přes dolar. Kdyby Američané vyplatili všem odpůrcům v Česku třicet korun, a protože se neví, kdo to je, kdyby to dali všem, nás je 10 milionů, tak je to 10 milionů dolarů. To za to stojí,“ rozesmál Kraus diváky. „Je to levnější než natankovat palivo do letadla. A chytřejší,“ reagoval s úsměvem Schapiro.

Kromě diplomatické mise by chtěl Schapiro v Česku navázat bližší kontakt s lidmi, kteří se narodili po roce 1989. „Rád s nimi hovořím na veřejnosti, protože oni zkrátka zažili něco jiného, mají jinou zkušenost a možná, že tu naši svobodu berou za něco, co je samozřejmé. Já bych jim rád ukázal důvody, proč mít rád naši zemi,“ zdůraznil americký velvyslanec.

Na závěr Kraus připomněl, že když u něho byla někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, zahrála na bubny. „A tak jsme si zvykli, že zástupci Spojených států tu mají hudební vystoupení. A tak bych se rád pana velvyslance zeptal, co nám může nabídnout,“ vyzval Kraus velvyslance. Schapiro odvětil, že umí hrát na kytaru, svlékl si sako a s kapelou „vystřihl“ píseň Jumpin Jack Flash do skupiny Rolling Stones.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…