VIDEO Analytička Ryšánková se znalostí kuloárů před kamerou PL: Vláda bude dojednána do Vánoc. Mám tip, kdo se před Babišem skloní první

04.11.2017 19:35

HORKÉ TÉMA Moderátor TV ParlamentníListy.cz Radim Panenka vyzpovídal v pořadu Horké téma analytičku Irenu Ryšánkovou. Dáma předpověděla zánik TOP 09 Miroslava Kalouska. Svůj názor také patřičně zdůvodnila. Důrazné varování vyslala Lidovému domu. ČSSD sice podle ní má šanci na obrodu, ale bude se muset hodně snažit. Nelze prý vyloučit ani možnost, že v České republice vznikne úplně nová a jiná sociální demokracie. Zato prezident Miloš Zeman prý může být v klidu.

VIDEO Analytička Ryšánková se znalostí kuloárů před kamerou PL: Vláda bude dojednána do Vánoc. Mám tip, kdo se před Babišem skloní první
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Irena Ryšánková v pořadu Horké téma

Analytička je přesvědčena, že Babiš nakonec sestaví vládu a najde pro ni podporu. Některá ze sněmovních stran ho podpoří. Politiky tradičních stran k tomu ovšem nepovede nějaké politické prozření. „Já bych vsadila možná tak 70 procent, protože strany se podívají na své účty a pochopí, že předčasné volby pravděpodobně nejsou to, co by chtěly,“ shrnula motivaci stran, která by se dala shrnout slovy „za vším hledej peníze“. Dáma má prý soukromý tip na to, která ze stran se před Babišem skloní první, ale zatím si svůj odhad nechá pro sebe. Tak či tak prý vláda bude dojednána do Vánoc.

Nedávné sněmovní volby byly specifické v tom, že jedna jediná strana dostala velmi mnoho hlasů a za ní následoval „závoj trpaslíků“, kteří mají významně méně hlasů. Tyto malé strany mají velký problém s tím, že Andrej Babiš takto jasně vyhrál volby, a odmítají s ním vyjednávat. „Ta situace je pro Andreje Babiše a hnutí ANO velmi nepohodlná,“ konstatovala analytička. Proč je to pro Babiše nepohodlné? Protože vydává hodně energie na vyjednávání s mnoha lídry a nemá jisté, zda to někam povede.

VIDEO: Analytička Irena Ryšánková v pořadu Horké téma

Ryšánkovou prý překvapil propad komunistů. Některé předvolební průzkumy dokonce komunistům slibovaly pozici druhé nejsilnější strany v Poslanecké sněmovně. Realita je ale jiná. KSČM mívala standardně 10 až 14 procent. Teď komunisté nedostali ani osm procent. „Tady ten propad byl skutečně obrovský. Já bych řekla, že jedním z důvodů je vymírání elektorátu. Ona nedokázala nic nabídnout mladším voličům,“ řekla Ryšánková. „Mám tomu rozumět tak, že zemřela polovina voličů KSČM?“ zeptal se moderátor. Dámu tím rozesmál. Polovina voličů komunistům nevymřela, ale předvolební kampaň KSČM byla nevýrazná. Komunisté slibovali mír celému světu, čímž nedokázali přilákat voliče.

Ryšánková se obula i do stávajícího šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který dnes říká, že odpovědnost za výsledek voleb nenese jen on sám, ale celé vedení strany, včetně místopředsedy pro ideově politickou práci a komunikaci Josefa Skály.

„Já musím říct, že to jednání Vojtěcha Filipa je pro mě velkým zklamáním. Ať chceme, či ne, a ať už ty důvody toho propadu byly jakékoliv, on je ten lídr strany a on by měl převzít odpovědnost. Hledání vnitřních nepřátel já osobně považuju za slabost a myslím si, že Vojtěchu Filipovi to neprospívá,“ uvedla analytička.

Filipa by teoreticky mohl nahradit také Jiří Dolejš, jenže to je dnes již šestapadesátiletý politik a už není zdaleka tou mladou nadějí, která v řadách KSČM zářila před dvaceti lety. Ryšánková má za to, že jde vlastně spíše o sociálního demokrata, který nemá příliš mnoho šancí oslovit voliče KSČM.

Skála prý není nejmladší politik, narodil se v roce 1952 a je mu 65 let, ale v tuto chvíli představuje určitou alternativu k Vojtěchu Filipovi a může se pokusit oslovit voliče, byť to může být lídr dočasný. Tak to alespoň vidí Irena Ryšánková. Je tu ovšem jedno velké „ale“. Pokud chce uspět, bude se muset Skála obrátit k mladším voličům, a to se mu podle analytičky zatím nedaří. „Já se domnívám, že v tuto chvíli jim ten vlak spíš ujíždí,“ poznamenala dáma.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Ryšánková nijak nešetřila ani sociální demokracii. Jak KSČM, tak ČSSD prý vlastně zapomněly, ke komu mluví. Komunisté i sociální demokraté se odtrhli od svých voličů. Lidový dům utrpěl tvrdou porážku, ale sociální demokraté na ni dodnes adekvátně nereagovali.

„Já chápu, že se z toho Milanu Chovancovi nechce odcházet a je otázka, jaká bude budoucnost vedení ČSSD. I z lidského hlediska chápu, že to nechtějí řešit nějakým radikálním řezem, ale ten řez by byl přesně tím signálem pro voliče, kteří odešli k Andreji Babišovi, že ta strana to myslí vážně s nějakou obrodou. Sociální demokracie byla strašlivě nevýrazná,“ zhodnotila situaci Ryšánková. „Premiér Bohuslav Sobotka se pokusil stranu sjednotit na názorech jemu blízkých a výsledek všichni vidíme. Voliči ČSSD volili raději Andreje Babiše, byť by to mohl být spíš jejich třídní nepřítel, ale měl jim co nabídnout,“ doplnila analytička.

Tohle Waterloo však může ČSSD také určitým způsobem pomoct. Ukázalo se, že příklon k městským liberálům nevyšel. Strana by se tedy měla vrátit ke kořenům. To je jedna možnost. Pokud se bude stávající vedení až příliš bránit, může to skončit i tak, že vznikne nová sociální demokracie.

Ještě tvrdší byla Ryšánková v hodnocení TOP 09. Dosavadní šéf strany Miroslav Kalousek prohlásil, že po ztrátě devatenácti poslaneckých křesel už nebude usilovat o opětovné zvolení do čela strany, takže partaj vzniklá v roce 2009 vygeneruje nového lídra. Otázkou je, kdo to bude. Ryšánková totiž nevidí nikoho, kdo by mohl stávajícího šéfa nahradit. O Miroslavu Kalouskovi si prý můžeme myslet leccos, můžeme k němu být i velmi kritičtí, ale nedá se mu upřít, že je to charismatický politický lídr, který dokáže přitáhnout určitou část voličů.  

Kalousek zkrátka podle Ryšánkové nemá nástupce. „Já si myslím, že Dominik Feri, který je takový nejvýraznější, je spíše produkt vlastního marketingu, ale jinak tam nevidím nikoho. ... Domnívám se, že ta strana bude postupně odsouzena k zániku,“ uvedla analytička.  

Jistě je možné, že stranu zachrání europoslanec Jiří Pospíšil. To je charismatický lídr, ale Ryšánková si vůbec není jistá, že by se Pospíšilovi chtělo jít do vnitrostranického boje. Teoreticky se může také stát, že stranu zachrání někdo zvenčí, ale politický lídr, který není součástí Poslanecké sněmovny, není zdaleka tak viditelný jako zvolený poslanec.

Velmi kriticky se Ryšánková postavila ke snahám TOP 09 na zablokování Poslanecké sněmovny. „Je to neuznání vítěze voleb,“ vyplísnila analytička sedm poslanců této strany.

Ryšánková se domnívá, že Babiš vyhrál sněmovní volby natolik drtivě, že by měl dostat šanci sestavit vládu. TOP 09 by si měla rozmyslet, zda by případné předčasné volby nedopadly pro Babiš ještě lépe a pro Miroslava Kalouska ještě hůře. První by v dalších volbách mohl získat sněmovní většinu, zatímco druhý by mohl z Poslanecké sněmovny úplně vypadnout.

Nakonec se Irena Ryšánková vyjádřila k povolebnímu počínání prezidenta republiky Miloše Zemana. Hlava státu teď podle jejího názoru dělá jen to, co musí. Jedná s vítězem voleb, bez něhož se za současné konstelace nepodaří sestavit vládu.

„Já jsem přesvědčena, že Miloš Zeman dělá normální práci, kterou podle Ústavy dělat má. Nechci za tím vidět nic jiného a myslím, že za tím nic jiného ani není. To bychom museli každý krok prezidenta posuzovat, jestli si nedělá kampaň. Pak je tady otázka, co budeme dělat. Zavřeme prezidenta rok před prezidentskými volbami do Lán a nebudeme ho vůbec ukazovat?“ ptala se analytička. „Jsou to prostě všechno normální ústavní kroky, nikde z toho nevybočil,“ hájila dál Ryšánková prezidenta.

Než se rozloučila s diváky, zhodnotila ještě šance prezidenta Zemana na znovuzvolení. „Já si myslím, že jeho šance na zvolení jsou velké, protože čím vice soupeřů bude, tím vyšší jsou jeho šance,“ uzavřela své vystoupení.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…