VIDEO Barack Obama ohromil: Našel dva důkazy, proč Rusové zfixlovali výhru Trumpa

14.12.2016 9:42

Rusové chtěli ovlivnit americké volby ve prospěch Donalda Trumpa. A ten z rejdů hackerů úkolovaných ruskými tajnými službami těžil, čemuž se nelze divit, když se na řadu věcí dívá stejně jako Moskva. Takto nečekaně rázně vystoupil v televizi odstupující americký prezident Barack Obama.

VIDEO Barack Obama ohromil: Našel dva důkazy, proč Rusové zfixlovali výhru Trumpa
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Obama byl hostem pořadu The Daily show moderátora Trevora Noaha. Jednalo se o jedno z posledních Obamových vystoupení ve funkci.

„Žijeme v jedněch z nejbláznivějších časů v historii,“ začal moderátor Trevor Noah debatu o volebním vítězství Donalda Trumpa a všem, co po něm následovalo. Poslední šílenou zprávou je prý informace, že ruští hackeři zasahovali do amerických voleb, aby je ovlivnili ve prospěch Donalda Trumpa. Rozhovor se natáčel v době, kdy zprávy o ruském ovlivnění amerických voleb běhaly po headlinech médií jen několik minut, přesto měl prezident Obama jasno a promlouval velmi kategoricky.

Podle prezidenta Obamy není ruská snaha ovlivnit volby „žádným překvapením“. Připomněl, že již měsíce před volbami byl hackery napaden Demokratický národní kongres (DNC)- centrála Demokratické strany, strany prezidenta Obamy a poražené kandidátky Hillary Clintonové. „Již v říjnu jsme oznámili, že všechny naše zpravodajské agentury se shodují, že organizace ovlivňované ruským zpravodajstvím byly odpovědny za napadení a únik informací z DNC. Snaha ovlivnit volby prostřednictvím hackerských útoků je proto podle Obamy prokázaným faktem.

Připomněl rovněž, že Donald Trump vítal uniklé e-maily z korespondence Hillary Clintonové a pracoval s nimi ve své kampani. A teorii prý potvrzují i dobré vztahy, které měl Trumpův tým s Moskvou. „Vidím velmi jasné vztahy mezi pracovníky kampaně zvoleného prezidenta a Rusy, a také to, že mají na celou řadu otázek stejný pohled,“ argumentoval odcházející prezident.

Snahy Moskvy ovlivnit americké prezidentské volby byly podle něj vždy, už za časů Sovětského svazu. Po letošních volbách se podle něj musí Američané velmi rychle a velmi intenzivně zamyslet nad tím, jak jejich demokracie funguje, jak probíhají předvolební kampaně, a uvědomit si, co všechno je v sázce.

Kauza totiž podle něj ukázala, jak snadno se dá lidmi manipulovat. „Říkám si, co to říká o stavu naší demokracie, když je někdo posedlý získáváním e-mailů, které ani neobsahují nějaké výbušné informace,“ rozjímal prezident. Podle něj by Rusové takovými e-maily rozhodně nebyli posedlí jen tak bezdůvodně. „Co se to stalo s naším politickým systémem, když se vytváří ohromující příběh a lidé se obviňují z různých věcí na základě e-mailů, ve kterých se píší úplně obyčejné věci,“ nechápe. Američané se prý skutečně musejí hluboce zamyslet.

V debatě pak radil i svému nástupci Trumpovi, aby více naslouchal informacím zpravodajských agentur. „Pravdou je, že ve velkém složitém světě nezáleží na tom, jak jsi chytrý, musíš mít především dobré informace, abys mohl udělat správné rozhodnutí,“ vysvětloval prezident.

Ve zbytku pořadu pak hovořil o nové vlně rasismu a o tom, jaké má obavy o přežití své zdravotnické reformy Obamacare, kterou považuje za zásadní dílo svého prezidentství.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…