VIDEO Bratislava, poledne. Dva týmy policistů a blázen s nožem. Pak přišly výstřely. To, co následovalo, může mít dohru

08.07.2020 21:37

V centru Bratislavy ve středu krátce po poledni zasahovala policie proti muži s nožem v ruce. V době, kdy mezi hlavní témata patří i policejní brutalita, se objevují rozporuplné názory na to, zda bylo dnešní rázné jednání policistů adekvátní situaci. Po internetu koluje video, v němž je celý zákrok zaznamenán. Ozbrojení policisté pachatele zpacifikovali gumovými projektily a poté jej jeden z nich začal kopat do hlavy.

VIDEO Bratislava, poledne. Dva týmy policistů a blázen s nožem. Pak přišly výstřely. To, co následovalo, může mít dohru
Foto: Repro Facebook
Popisek: Slovenská policie při zásahu proti muži s nožem

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
Podezřelé chování muže, který se pohyboval s nožem v ruce nedaleko španělské ambasády v centru Starého města, bylo nahlášeno policii na nouzové lince 158.

Na videu umístěném na sociální síti Facebook, které zveřejnila na svém profilu redakce URSULINI, je natočena část zásahu. Po příjezdu muže nejdříve dva policisté několikrát vyzývají, aby odložil nůž, který svírá v ruce. Výzvy však neuposlechl se slovy, že nic zahazovat nebude. „To nemyslíte vážně, paní,“ okřikuje muž policisty.

Poté se k pachateli přibližuje skupina ozbrojených policistů, on jejich důrazné výzvy ignoruje. „To jste se zbláznili, to jste se zbláznili?“ rozhazuje rukama pachatel poté, co vidí, že na něj policie míří ze všech stran.

Vzápětí na muže ozbrojení policisté spustili palbu gumovými projektily, muž ještě prosil, aby přestali, následně se svalil k zemi a nůž odhodil. Poté, co jej policisté měli pod kontrolou, přistoupil jeden z policistů a muže začal kopat do hlavy.

Přestal až poté, co jej jeho kolega upozornil, že je sledován: „Nech toho. Nekopej, točí to,“ okřikl jej.

K zásahu policie se vyjádřila i viceprezidentka policie Jana Maškarová: „Z medializovaného videa nelze přesně posoudit, zda byl, nebo nebyl zákrok policistů adekvátní. Momentálně jejich nadřízený vyhodnocuje zákrok z kamerových záznamů, které měli policisté na uniformách. Zákrokem se bude zabývat Odbor kontroly prezidia PZ. Je třeba si však uvědomit, že ten muž měl batoh a policisté museli pracovat s tou verzí, že v něm může mít výbušninu. Navíc křičel Alláh Agbar. Proto bylo nasazeno tolik policistů a použity donucovací prostředky,“ uvedla.

Muže následně ošetřila rychlá záchranná služba, během zákroku měl utrpět lehká zranění. Policisté uvedli, že v taškách, které měl muž při sobě, nenašli žádnou jinou zbraň či výbušninu.

„Je zjevné, že ozbrojený muž pravděpodobně trpí nějakou duševní chorobou, protože během celého zásahu vyprávěl hlouposti. I na základě dnešních událostí se chceme společně zamyslet, jakým způsobem by do budoucna měli zasahovat policisté vůči duševně nemocných jedincům. Jak přímí svědci se domníváme, že ozbrojený muž po tomto zásahu musel skončit s mnohem horšími zraněními, jak uvedla policie ve svém stanovisku,“ přidala k policejnímu zásahu svůj názor redakce URSULINI, která video sdílela. Odsuzuje útok ozbrojeného muže a vyzývá ke společenské diskusi ohledně humánnějších policejních zásahů a odzbrojení útočníků – zejména těch duševně nemocných.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…