VIDEO Britský historik o imigraci: Nevidíte problém, ale je tam. Tvrdá data

25.09.2015 17:50

Britský historik a podle magazínu Time jeden z nejvlivnějších lidí světa, Niall Ferguson, se pomocí statistik snaží poukázat na problém zaměstnanosti a sociálního systému ve Švédsku. Podle něj se totiž politici neustále odvolávají na nic neříkající statistiky, které akorát slouží jejich populistickým účelům.

VIDEO Britský historik o imigraci: Nevidíte problém, ale je tam. Tvrdá data
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

„Takže nezaměstnanost padá, ne však rychleji než například v Německu či USA, když se podíváme na statistiku Mezinárodního měnového fondu. A problém s nezaměstnaností mladistvých, o kterém každý politik miluje řečnit, je problémem i ve Švédsku,“ ukazuje na grafech Ferguson.

„Mimochodem, tato čísla jsou vysoce nespolehlivá. A když vám někdo bude tvrdit, že nezaměstnanost dosahuje 50 %, řekněte mu: ‚Ale no tááák.‘ Protože jde o naprosto scestnou statistiku. Výbornou při proslovech, ale zcela zavádějící,“ vysvětluje Ferguson a dodává, že je třeba se soustředit na tzv. NEET statistiky. Ty zahrnují mladé lidi, kteří nemají žádné zaměstnání, ani nestudují či se neúčastní žádného výukového programu. A tyto statistiky jsou pro Evropu děsivé, jelikož dosahují až 10 %.

„Ale tohle, to je něco, co by vám mělo působit starosti. Není to nezaměstnanost mladistvých, ale problém Skandinávie,“ říká Ferguson. „Tohle je věc, kterou by měli politici řešit dnes a denně,“ vysvětluje Ferguson a ukazuje statistiku nezaměstnanosti osob narozených mimo Švédsko, která neustále roste. V současnosti je nezaměstnanost přistěhovalců v poměru k nezaměstnanosti místních přinejmenším dvakrát tak vysoká.

„Je tu zásadní problém, se kterým nepočítáte. Jde o selhání ekonomické integrace a kulturní asimilace imigrantů,“ tvrdí Ferguson a přirovnává situaci k příslovečnému „hadovi v ráji“. „Sociální stát, který nedokáže integrovat nově příchozí, není ani stabilní, ani záviděníhodný model.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…