VIDEO Českého novináře seřvali v ruské TV. Podívejte se

23.12.2014 11:22

Diskuzní pořad Vremja pokažet (Čas ukáže) na státní televizi Pervyj kanal měl včera nečekaně „české tóny“. Televizní diskuze se jako host zúčastnil český korespondent serveru Aktuálně.cz v Rusku Jiří Just. Ke slovu se dostal v době, kdy debata hodnotila prezidentství Baracka Obamy a Just byl dotázán, jestli nejsou ruská hodnocení amerického prezidenta příliš příkrá či nespravedlivá. V Justově odpovědi se diskuze ale rychle stočila k otázce Donbasu a ruské politiky vůči Ukrajině. Just odmítl hodnotit Obamu, protože „není občan USA“.

VIDEO Českého novináře seřvali v ruské TV. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Just v odpovědi kritizoval předchozí výroky o tom, že Rusko „ochránilo Ukrajinu“ či „vyhrálo“ a připomněl, že celá válka místním lidem nic nepřinesla, naopak, že tam podle jeho svědectví nemají „co jíst“. Na hlasité reakce z publika o „svobodě“, Just reagoval „Svoboda? Oni nemají co jíst, chápete, nemají, co jíst.“ Tato formulace ale vzbudila velké emoce u dalších účastníků diskuze. Ruský novinář Šejnin se emoce snažil uklidnit, když řekl, že se jedná o „evropský pohled na věc“, protože Evropané umějí dobře počítat peníze, což je jejich způsob vidění světa, a tím pádem Just situaci hodnotí z evropského hlediska, které není ani dobré ani špatné, zatímco jiní z ruského pohledu. Upozornil ale, že „jde o dva hodnotové systémy, které nelze smířit“. Podle něj je na těch lidech tam, aby se rozhodli, jestli je pro ně důležitější jíst, nebo svoboda. Justovi potom řekl: „…rozumím vašemu argumentu, ale nezapomeňte, že ho vyslovujete v zemi, kde je město St. Peterburg, bývalý Lenigrad, kde lidi neměli, co jíst 90 dní…je to naše mentalita, která může být správná nebo nesprávná, ale je taková. Vy máte svoji a u lidí na Donbasu je taková jako ta naše.“

Moderátor pořadu Petr Tolstoj potom vysvětlil, že do studia zvou lidi různých názorů cíleně, aby se divák mohl dozvědět jiné, například evropské pohledy a vznesl dotaz, proč Česká republika a Evropa pomáhá kyjevskému režimu, ale nepomáhá lidem na Donbasu. Jiří Just řekl, že ČR Donbasu humanitárně pomáhá a kde, za což sklidil potlesk i pochvalu moderátora.

Justovi oponoval Maksim Ševčenko z Rady pro občanskou společnost a lidská práva při Prezidentovi RF, který řekl, že nechce „házet kamení“ na český národ a že ví, že v Česku existuje široká škála názorů ve vztahu k ukrajinské krizi i to, že mnoho Čechů chápe, že použití vojenské síly vůči oblastem Donbasu jsou zločiny. Řekl také, že humanitární pomoc v oblasti, kde žije 1400 lidí, není viditelná.

Prohlédněte si video – to důležité přichází v 63. minutě:

Později se Ševčenko novináře Justa zeptal: „Jan Žižka a Hus jsou separatisti?...byl bys proti Žižkovi, proti Husovi? Podporoval bys Habsburky? S kým bys byl v té válce?“ Na to mu Just odpověděl s úsměvem: „Maksime, promiňte, ale já nežil v 15. století, takže těžko říct.“ Ale Ševčenko pokračoval: „Byl bys pro svobodu? Jiří, nesmějte se, tady není nic k smíchu, protože my jsme pro Žižku a pro Husa. Ale vy jste zradili jejich památku. Zradili jste památku rebelujícího svobodného a čestného národa…“ (poznámka redakce: ze Ševčenkova tykání a potom opět vykání není jasné, jestli měl na mysli jenom J. Justa nebo český národ).

Poslední diskuzní příspěvek Leonida Tjagačeva, místopředsedy zahraničního výboru Rady Federace, se k Česku vrátil při svém hodnocení Obamy a připomněl, že český prezident jako jeden z mála v Evropě Rusko podpořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…