VIDEO Český bojovník vyrazil na pomoc válčícímu Donbasu: Jsem Slovan a tady probíhá genocida. Nemohl jsem sedět doma

20.06.2014 7:54

Dobrovolník z Brna Ivo Stejskal se rozhodl jet na Ukrajinu, aby tam bojoval za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Doněcký server zveřejnil video, kde tento muž odmítá genocidu „rusko-ukrajinského" lidu. K činu jej prý vyburcoval masakr v Oděse, při kterém zahynuly desítky lidí.

VIDEO Český bojovník vyrazil na pomoc válčícímu Donbasu: Jsem Slovan a tady probíhá genocida. Nemohl jsem sedět doma
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na východě si někteří občané myslí, že je hlavním původcem jejich problémů USA

„Když jsem viděl, co se stalo v Oděse, nemohl jsem zůstat v klidu. Člověk se musí rozhodnout, jestli přijede, nebo ne. Když si jenom řekneme, že to, co se stalo v Oděse, je špatné, tak to nestačí. Musíme přijet a jít bojovat. Přijel jsem z Česka, ale vím, že sem přijeli i z Itálie nebo ze Srbska. A z mnoha zemí celého světa," cituje slova Stejskala pro ruský První kanál Česká televize na svém zpravodajském serveru.

Jako Slovan už nemohl jen přihlížet

Kromě rozhovoru pro média pronesl muž v Doněcku několik slov k účastníkům středeční demonstrace proti akcím ukrajinské armády. Stejskal nechtěl nečinně přihlížet a zdůvodňuje to tím, že je Slovan. „I tady bojují Slované. Je to genocida rusko-ukrajinského lidu," cituje muže ČT.

Ministerstvo zahraničí se rozhodlo zveřejněné video nekomentovat.

Ruská média informovala v posledních dnech o zahraničních žoldnéřích, včetně Čechů, kteří údajně bojují na straně ukrajinských vládních sil. Proruští rebelové na východě země prý mnoho z nich zajali. Tvrzení se České televizi nepodařilo ověřit, české úřady o žádných zajatcích z České republiky nevědí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…