VIDEO Co kdyby Gabčíkovi v osudnou chvíli samopal střílel? Pavel Černý z Liga Libe chystá film

16.04.2022 21:41

Prezident Ligy Libe Pavel Černý připravuje další film, tentokrát by měla být řeč o přípravě a výcviku našich parašutistů před vysazením do Protektorátu, a o jejich vybavení. „Co kdyby Gabčíkovi Sten střílel? Jak by to vypadalo? Nyní si zahrát ještě na Kubiše, který zde číhá s nachystanou bombou,“ zaznívá v připravovaném traileru – i s názornou ukázkou.

VIDEO Co kdyby Gabčíkovi v osudnou chvíli samopal střílel? Pavel Černý z Liga Libe chystá film
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v., prezident LIGY LIBE

„Zde už uvozovák, tedy jakási jen malá ochutnávka z našeho nového chystaného filmu... O čem bude? Nejen rozhodně pouze o zde v tomto ukázaném. Bude to zas, tak jako v našem předchozím snímku o Václavu Morávkovi, konfrontace historických poznatků, faktů z archivů i současných výpovědí badatelů s našimi praktickými testy na střelnici,“ uvádí v textu k traileru Černý.

„Bude řeč o přípravě a výcviku našich parašutistů před vysazením do Protektorátu, o jejich vybavení. A také, pochopitelně, o jejich klíčové akci v kobyliské zatáčce. Probereme pravděpodobnost všech zaznělých hypotéz, proč Gabčík nestřelil v onu osudnou chvíli ze svého Stenu. Jakož i si zkusíme tu možnost, že by jeho samopal fungoval. Zamyslíme se též nad tím, zda mohli mít naši výsadkáři třeba i zbraně jiné. Budeme hledat odpovědi na mnohé otazníky, které se kolem této akce dodnes vynořují. A dokonce zabrousíme občas na tenký let toho, co minulost nezná, tedy ‚kdyby‘,“ dodává Černý.

„Prostě takové ‚hrátky s historií‘. Už brzy na tomto fbook kanálu... Kdy? No přeci 80 let po zmíněné památné akci...“ zakončuje upoutávku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

20:13 Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…