VIDEO Daniel Landa: Že jsme bohatá země? Vždyť si půjčujeme peníze. A jinde nemají co žrát. Co bude, až tady bude 500 000 muslimů?

25.02.2016 12:01

Zpěvák Daniel Landa varuje před rozdělováním společnosti do dvou protichůdných táborů – sluníčkářů a xenofobů – kteří mají odlišný názor na uprchlickou krizi. Landa soudí, že každý má právo na svůj názor a tábory by se za to navzájem neměly kriminalizovat. Ti spoluobčané, kteří se bojí uprchlíků, mají navíc dle Landy důvod se bát.

VIDEO Daniel Landa: Že jsme bohatá země? Vždyť si půjčujeme peníze. A jinde nemají co žrát. Co bude, až tady bude 500 000 muslimů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Daniel Landa zavítal zkraje února do Debatního klubu, kde si s poslancem za Úsvit Markem Černochem povídal o migrační krizi i svém angažmá v Afghánistánu, kde se Landa mimo jiné snaží čelit uprchlické krizi.  

Zpěvák uvedl, že tak velkou masu lidí bez kontroly pronikající přes hranice do Evropy považuje za velké bezpečnostní riziko. A je přesvědčen, že pokud proti tomu nezasáhneme výraznějším způsobem, tak to, co nás čeká, bude mnohonásobně intenzivnější než ta „první vlnka“ příchozích do Evropy.

„Když se někdo tváří, že to bezpečnostní riziko není, tak je dle mého názoru slepec,“ říká Landa, který v tomto kontextu poukazuje také na odlišný způsob vnímání světa příchozích i nereálná očekávání, která mají uprchlíci při příchodu do Evropy. „Budou velmi překvapeni a rozčarováni, protože pečení holubi prostě v Evropě do úst lítat nebudou,“ konstatuje.

Zpěvák v diskusi také podotkl, že se mu vůbec nelíbí štěpení národa na dva nesmiřitelné tábory – sluníčkáře a islamofoby. Oba tábory navíc dle jeho názoru přestávají používat argumenty a místo toho nechávají promlouvat emoce. Kde ale plane emoce, tam se prý nedá vyjednat nic rozumného.

Landovi rovněž vadí, že dochází ke kriminalizaci druhého názoru. Lidé, kteří se bojí nekontrolovatelné migrace z islámských zemí, jsou prý druhou skupinou tak trochu kriminalizováni a označováni za xenofoby. Zpěvák ale tvrdí, že mít strach je do určité míry přirozené. Přichází k nám totiž prý i lidé z válečných zón, jimž jsme „rozjebali“ domov i my, Evropané. A když tito lidé sledovali, jak stíhačky s výsostnými znaky některých evropských států rozbombardovaly jejich domy, nepřichází dle Landy do takových evropských států, jejichž znaky dobře znají, poděkovat. „Ta rozzuřená část, které jsme zničili domy, poděkovat nejde,“ zdůraznil Landa.

Podle něho bychom měli uvažovat dlouhodobě. Nyní si sice hrajeme na bohaté Evropany a děláme haury, ale náš blahobyt plyne z toho, že si každý rok půjčujeme stále vyšší a vyšší sumy peněz. Ale až nám jednou někdo nepůjčí, budeme se prý chovat úplně jinak. Velký problém dle Landy může nastat kupříkladu v okamžiku, kdy na našem území bude třeba pět set tisíc muslimů, nebudou mít co jíst a navíc přišli s určitou zahořklostí, že ti zlí Evropané rozbili jejich země. Proti nim zase bude druhá skupina a může z toho vzniknout nebezpečně třeskutá situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…