VIDEO Dělejte si své ceremonie a oslavy, jak chcete, ale beze mě. Hovoří přeživší holocaustu Toman Brod

26.10.2016 11:45

Historik, spisovatel a pamětník holocaustu Toman Brod soudí, že státní vyznamenání by měl předávat vážený a zasloužilý člověk, který by důstojně reprezentoval tento významný ceremoniál. Protože ho však nemáme, Brod radí raději metály odmítnout a nejít v pátek na Hrad.

VIDEO Dělejte si své ceremonie a oslavy, jak chcete, ale beze mě. Hovoří přeživší holocaustu Toman Brod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce pod názvem Jirko děkujeme. Nemlčíme. Akce se konala v rámci projektu Terezínská štafeta jako vyjádřením úcty Jiřímu Bradymu

Toman Brod dorazil v úterý odpoledne ke kostelu na pražském Strossmayerově náměstí, kde se konala akce mimo jiné na podporu Jiřího Bradyho, kterému prezident Zeman nakonec v pátek neudělí státní vyznamenání.

Reportáž z akce ZDE

„Přišel jsem sem proto, abych zdůraznil význam udělování státních vyznamenání a medailí lidem zasloužilým, významným a čestným,“ uvedl Brod v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Dle jeho názoru je zapotřebí, aby byly tyto ceny dávány po zralé úvaze – nikoliv přátelům nebo z osobních sympatií – ale proto, aby bylo zhodnoceno životní dílo jejich držitelů.

Neméně důležitá je pak prý také osoba, která vyznamenání uděluje. Brod v této souvislosti navrhuje, aby o propůjčování státních vyznamenání rozhodoval sbor vážených mužů a žen, který by se usnesl, kdo je hoden vyznamenání. Těmto vybraným osobám by následně prezident předal ocenění.

„Ale měl by to být zrovna tak vážený a zasloužilý člověk, který by neznehodnotil význam těchto cen. Který by opravdu byl důstojným reprezentantem toho, jenž tuto významnou akci pořádá,“ zdůraznil historik.

„Bohužel v současné době nemáme žádného reprezentanta, nemáme takového člověka, který by byl důstojným předavatelem nebo udělovatelem cen,“ soudí Brod.

Za dané situace a v daném prostředí by proto dle jeho názoru bylo důstojnější nezúčastnit se těchto ceremonií a ceny odmítnout. A říci: Dělejte si své ceremonie a oslavy, jak chcete, ale beze mě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…