VIDEO: Dohra 17. 11. Komando aktivistů číhalo na premiéra. Jinak než loni. Nové informace. Stejná jména

19.11.2019 14:16

Ani letos nebyla oslava 30. výročí 17. listopadu poklidná. Ba naopak. Aktivisté se postarali, aby Andrej Babiš nemohl zopakovat svůj kousek z minulého roku, kdy přišel položit květiny už o půlnoci. Hlídkovali u památníku už v noci. A ráno se dočkali. „Estébák nemá soudnost,“ napsal čelný aktivista Jesenský, když shledal, že Babiš opravdu přijde. A nakonec poděkoval všem zúčastněným. Jsou to známá jména.

VIDEO: Dohra 17. 11. Komando aktivistů číhalo na premiéra. Jinak než loni. Nové informace. Stejná jména
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aktivisté na Národní třídě číhají, až přijde Babiš

Minulý rok při oslavách listopadu 1989 ušel Andrej Babiš pozornosti svých odpůrců, když květiny k památníku položil už o půlnoci. Nicméně, již brzy z rána se kytice ocitla v koši, kam ji vyhodil překladatel a aktivista Otakar van Gemund.

Anketa

,,Míra na Hrad", křičel dav na Miroslava Kalouska. Chcete Kalouska za prezidenta?

4%
96%
hlasovalo: 22204 lidí

Tento rok chtěli aktivisté zabránit tomu, aby Andrej Babiš květiny položil, aniž by si vyslechl, co na jeho osobě aktivisty trápí. A tak na Babiše číhali zřejmě už od půlnoci. Akce se jmenovala „17. listopadu StB na Národní třídě nechceme (klidný protest)“ a pořádal ji aktivista Jarek Jesenský přes svůj profil Prezidenti ČR.

„Také letos budeme chránit pomník 17. listopadu na Národní třídě, aby si u něj komouši a estébáci nemohli takto dělat reklamu, přijdete nám pomoci?“ sháněl Jesenský další dobrovolníky. „Loni se estébák Bureš za asistence #ToNeníPrima připlížil kanály těsně po půlnoci, letos jsme proto rozšířili hlídky na více dní, kdo chce REÁLNĚ pomoci předejít podobnému znevážení, k jakému došlo na fotografii níže, pište mi, prosím, do soukromé zprávy,“ vzkázal.

Jesenský se pak pochlubil s fotografiemi z akce i s videem z akce. „Noční hlídka má své kouzlo, ale Bureš zatím nikde,“ napsal ve tři ráno. A označil své spolubojovníky. Jméno Otakara van Gemunda, který dle svědků později pořvával o Putinových děvkách, asi nikoho nepřekvapí, a i další zúčastnění jsou zřejmě ostřílení demonstranti.

V půl sedmé ráno už se situace na Národní třídě vyvíjela. „Po celonoční hlídce už nám začínají nervy pracovat, protože najednou začalo ze všech stran přibývat policistů v civilu i v uniformách, kolem nás několikrát přešel policejní pes hledající výbušniny, a Česká televize už má i při tmě kolem nachystané kamery. Vypadá to, že estébák Bureš opravdu nemá žádnou soudnost a že také letos zkusí svým příchodem zneuctít Památník 17. listopadu. Jsme plně připraveni,“ napsal Jesenský a přidal video.

A následně si Jesenský opět postěžoval. Tentokrát na policii a opět s videem. „Desítky policistů násilím vytlačily (ve videu v 17. minutě) občany stojící na oficiálně nahlášeném a povoleném shromáždění u pomníku 17. listopadu jen proto, aby si mohl estébák Bureš udělat fotky na své sociální sítě,“ vyzval Jesenský ke sdílení.

„Tato naše protestní akce byla od počátku prezentována jako nenásilná, přímo v názvu Facebook Události je klidný protest, což jsme dodrželi. Na místě bylo cca 40 uniformovaných policistů (státních i městských) a tak 15 až 20 v civilu, to vše jen proto, aby mohl premiér po bleskovém zásahu položit kytici na místo, kam by žádný udavač StB vůbec nikdy neměl vkročit.

Děkuji všem přátelům za pomoc a obávám se, že pokud Bureš do konce tohoto roku neodstoupí (jak jej včera vyzval spolek Milion chvilek pro demokracii), tak tohle bohužel nebyl poslední násilný útok státní moci na občanské aktivisty. Děkuji za korektní jednání velitelů státní i městské policie, vše, co jsme si dohodli, platilo. Jen škoda té nevýzvy k opuštění prostoru, ale chápu, že měli svou strategii, jak ochránit vládu, stejně jako my jsme měli svou strategii nenásilného protestu,“ prohlásil Jesenský na závěr.

A Jesenský poděkoval i dalším účastníkům, kteří nebyli označeni předtím. Jednalo se např. o velkou příznivkyni Miroslava Kalouska, senzibilku Jenny Nowak, dále hlavní editorku Fora24 Johanu Hovorkovou a Vladěnku Klikarovou, která se dle videa serveru Aha také zúčastnila loňského vyhazování květin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…