VIDEO Dusno před ČT: Vyšel údržbář a nadával Kalouskovi. 15 aktivistů, 6 policistů. Přijela sanitka

16.11.2020 13:00

Proti rozhodnutí členů Rady ČT odvolat dozorčí komisi protestovali aktivisté ze skupiny Rebelové už v neděli. Ale údržbář z ČT na ně prý poštval policii. „Nějaký údržbář pracující v ČT přišel ven provokovat, proč neprotestujeme proti Kalouskovi. A takové ty řeči, že to je lump a zloděj,“ uvedla členka skupiny. Nakonec si pro jednu demonstrující jela sanitka.

VIDEO Dusno před ČT: Vyšel údržbář a nadával Kalouskovi. 15 aktivistů, 6 policistů. Přijela sanitka
Foto: Repro Facebook
Popisek: Protest aktivistické skupiny Rebelové

Demonstrace na podporu ČT je naplánována až na 17. 11., ovšem jakýsi předvoj už na Kavčích horách demonstroval v neděli, evidentně bez ohlášení na magistrátu. Jednalo se o členy aktivistické skupiny Rebelové, jež je nespokojena s českou politickou scénou. „Zvláště pak v souvislosti s Andrejem Babišem, Milošem Zemanem a se všemi nedemokratickými politiky,“ píše na stránce své skupiny.

Rebelové Českou televizi bránili s transparenty typu „Xaver a Lipovská ven!“ nebo „30 případů estébáka Bureše“ či „Mafru koupil, ČT mu nedáme!“, případně „Nechceme Bobovizi!“. I narážky na Rusko se objevily a názor, že útok na údajnou nezávislost ČT je prvním krokem k zavedení diktatury. Dle jednoho z účastníků bylo aktivistů asi 15.

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí

Ovšem před budovou ČT se aktivisté střetli s šesti policisty, kteří je vyzvali, aby shromáždění rozpustili, protože ho nemají nahlášené. Aktivisté se ale nechtěli jen tak vzdát a chtěli vědět, kam až mají odejít a jaké mají mít rozestupy (zda stačí dva metry). „Pokud máte transparenty, tak tady nemůžete být vůbec, protože se jedná o nějaké shromáždění, které musí plnit nějaké zákonné podmínky,“ trval policista na tom, že akce měla být nahlášena magistrátu. „Ale já mám právo bejt kde chci, tady,“ namítal zřejmě Václav Bozděch, který incident s policií točil a dále trval na tom, aby mu policista řekl, jakou tedy má dodržovat vzdálenost, aby se nejednalo o shromáždění. Někteří demonstrující dokonce policistům dávali občanské průkazy, aby si je zapsali. „Se skupinou Rebelové jsme šli podpořit nezávislost České televize. Věře Tupé se udělalo z jednání ochranky ČT špatně. Musela být zavolána sanitka,“ doplnil. Dotyčné Tupé podle jejího vyjádření našli doktoři vysoký tlak.

„Ochrance ČT a Policii ČR na akci Rebelové před ČT nejvíc vadily naše transparenty na podporu nezávislosti České televize,“ tvrdí.

V aktivistické skupině se však jedna členka policistů zastala. Za problém podle ní může údržbář. „Policie ČR na místo dorazila z důvodu toho, že nějaký údržbář pracující v ČT přišel ven provokovat, proč neprotestujeme proti Kalouskovi. A takové ty řeči, že to je lump a zloděj. Drze nám tykal a začal vyhrožovat jednomu hochovi. Když se mu nedařilo vyprovokovat hádku šel do vrátnice a nabádal vrátného či ochranku (nevím, byl v civilu), aby zavolal policii,“ tvrdila jistá Kotábová s tím, že policisté jen řádně plnili svou povinnost, což jim nezazlívá.

I ona potvrdila, že se jedné z přítomných udělalo nevolno, takže došlo na přivolání záchranné služby. Policisté prý nakonec situaci vyřešili domluvou. „Problém je v zákonech a jejich vysvětlování. Ty zákony dělají poslanci a vláda. (Zneužívání nouzového stavu ke schvalování zákonných paskvilů je tím zářným příkladem.) To, že nesmí stát venku na vzduchu pár lidí dodržujících nařízení v nouzovém stavu, ale tlačit se v supermarketech mohou bez předepsané vzdálenosti či jet v metru, je bohužel paradox. To, jestli mám či nemám transparent, je také na pováženou. Žádný zákon neudává ve svém znění, s čím mohu či ne chodit venku, pokud to není zbraň. Myslím, že kolikrát sami policisté mají dilema, neb ač s demonstrujícími jako občané souhlasí, mají z výkonu služby povinnost konat dle zákona,“ uvedla.

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …