VIDEO Dva kritici EU za jedním stolem: Je tu dlouhodobý záměr ovládat lidi, už od počátků Unie. Juncker to řekl jasně

02.05.2019 20:07

Regionální televize uspořádala k příležitosti blížících se voleb cyklus debat kandidátů do Evropského parlamentu. Hosty byli tentokrát Ivan David, lídr kandidátky SPD, a František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky. Oba kandidáti jsou nespokojení s úrovní demokracie v EU. A došlo i na citáty Jeana-Claudea Junckera.

VIDEO Dva kritici EU za jedním stolem: Je tu dlouhodobý záměr ovládat lidi, už od počátků Unie. Juncker to řekl jasně
Foto: Repro Youtube
Popisek: František Matějka a Ivan David v debatě o EU

První otázka mířila na unijní legislativní proces, kde europoslanci nemohou navrhovat zákony. „Není nic vzdálenějšího demokracii, než je současná Evropská unie; a každým dnem se vzdaluje demokracii mílovými kroky,“ začal Matějka. „Demokracie stojí a padá s tím, že člověk/občan/volič dojede za svým politikem, aby mu mohl vystavit účet z očí do očí,“ tvrdil Matějka a dodal, že když se člověku nelíbí něco v české politice, tak do Prahy ještě dojede, aby to vyjádřil, ale do Bruselu už ne. Podle něj je proti logice, aby europarlament nemohl navrhovat zákony a nemohl je ani rušit. A také je prý proti logice, aby zákony navrhovala nevolená Evropská komise, která nemá politickou odpovědnost. „Pojďme ji vypnout a začít znovu,“ dodal nakonec Matějka.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Ivan David s Matějkou nesouhlasil v tom smyslu, že podle něj v EU o demokracii od začátku nešlo, takže teze, že to lze vyřešit nějakou reformou, je mylná. „Stačí citovat některé nikoli nevýznamné osobnosti, které měly rozhodující vliv na formování Evropské unie,“ dodal. Jako příklad dal Jeana Monneta, který měl údajně říci: „Evropské národy přivedeme k politické unii použitím ekonomických argumentů. Lidé musí být vedeni k superstátu, aniž by věděli, co se s nimi děje.“ Takže se podle Davida jedná o jasný záměr vynechat občany z diskuze a svěřit rozhodování „vrchnosti“.

Moderující Jan Hloch pak přidal i citát od předsedy Evropské komise Junckera: „Příliš posloucháte své voliče, chovejte se raději jako Evropan na plný úvazek,“ a také předsedy Evropského parlamentu Martina Schultze: „Vložit možnost rozhodovat o svém osudu davu není filozofií EU.“ David pak pokračoval, že kdyby lidé věděli, kam EU směřuje, tak by ji odmítli, takže demokracie je proti zájmům představitelů EU.

Matějka dodal, že se nedaří nic změnit, protože se elitám a médiím podařilo zanést mezi lidi apatii a zahltit mediální prostor margináliemi. „Ty elity jsou dneska v situaci, kdy jsou schopny prostřednictvím něčeho, čemu říkají demokracie, zdání demokracie, schopny těm lidem objektivně vládnout.“

Matějka pak také komentoval plány Evropské unie na boj proti dezinformacím. Které prohlásil za „plánovanou státní indoktrinaci lidí“. A spustil dlouhou kritiku současných norem. „Všichni ti elfové a všichni ti dozírači nad tím, jestli v těch sociálních sítích je všechno v pořádku, jestli to mohou lidé vidět, anebo nemohou, to je mnohdy horší než před rokem 1989, kdy my jsme věděli, co je černá, co je bílá, co je rudý, co rudý neni. Dneska to nevidíte,“ prohlásil předseda Strany nezávislosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…