VIDEO Dva muži předstírali homosexualitu v Moskvě. Dopadli špatně. Z toho, co jim ale poté provedli v Kyjevě, hodně zamrazí

24.07.2015 21:25

Ukrajinský deník Kyiv Post informuje o experimentu, který proběhl nejdříve v Moskvě a poté také v Kyjevě. Dva muži při něm předstírají, že jsou homosexuálové a drží se za ruce. Zatímco v Moskvě čelili slovním i fyzickým atakům, v Kyjevě se na ně kolemjdoucí jen zvědavě dívali. Přesto nakonec byli napadeni i v hlavním městě Ukrajiny.

VIDEO Dva muži předstírali homosexualitu v Moskvě. Dopadli špatně. Z toho, co jim ale poté provedli v Kyjevě, hodně zamrazí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

Nejprve bylo video natáčeno v Moskvě, kde se dva muži držící za ruce procházeli samotným centrem města. Video zveřejnila televize ChebuRussia a doposud si připsalo téměř devět milionů zhlédnutí. Dva mladíci jsou po celou dobu asi tříminutového videa terčem urážek a vulgárních nadávek. V jednu chvíli do jednoho z nich záměrně vrazí kolemjdoucí. Prakticky na každém kroku zažívají na svoji adresu oba figuranti nepublikovatelnou vulgaritu. Na konci videa dojde k nejtvrdšímu incidentu, kdy se jeden z protijdoucích obrací k páru a vše se schyluje k inzultaci.

Podobný experiment zopakovali 22. června také v Kyjevě. Toto krátké video má zatím téměř 500 000 zhlédnutí a přes 2000 komentářů. Mnohé z nich se týkají konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Další vyjadřují experimentu podporu, jiné se uchylují k homofobním odsudkům. Zoryan a jeho partner Timur se v Kyjevě ruku v ruce procházejí po oblíbených místech v centru města. Jak konstatuje ukrajinský deník Kyiv Post, rozdíl oproti ruské verzi je však patrný na první pohled. Většina z přihlížejících se omezuje jen na zvědavé pohledy signalizující, že před tím nikdy nic podobného neviděli.

Ve videu natočeném v Kyjevě nejsou vidět žádné verbální útoky podobné těm v Moskvě. „Proto se rozhodnou oba muži přitvrdit. Zoryan si sedá na Timurův klín a v podstatě tak napodobují veřejné projevy náklonnosti heterosexuálních párů sedících všude okolo. Brzy jsou však obklopeni partou asi deseti pravicových extremistů, kteří s párem započali diskuzi o vlastenectví. Přestože se v blízkosti nachází policejní hlídka, část z této skupiny napadá homosexuální pár pepřovým sprejem a kopanci. Kolemjdoucí však zasahují a pár prchá do bezpečí,“ uvádí deník.

„Z porovnání obou videí je patrné, že naše společnost je proti té ruské mnohem méně agresivní a je zde jen velmi málo homofobních radikálů, kteří jsou schopni napadnout člověka jen pro jeho odlišnou sexualitu. Většina lidí tohle prostě neřeší, dokud se jich to nedotýká osobně. Ale tahle radikální menšina prostě nutí ostatní, aby hráli podle jejích pravidel. V moskevském videu jsme viděli mnoho násilí a slovních výpadů, zatímco v Kyjevě se nic takového nestalo. Lidé si v našem hlavním městě možná myslí to samé, ale neříkají to nahlas. Už to samo o sobě je krokem vpřed,“ míní Zoryan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…