VIDEO „Dvojitou? Mám.“ Češi už přečůrali vládní nesmysl

25.02.2021 14:41

Z nových vládních nařízení se největším terčem posměchu stal příkaz nosit dvě chirurgické roušky na sobě, pokud člověk nevlastní respirátor nebo nanoroušku. Nápad pochází z americké CDC, která uvádí, že přesně toto lidé nemají dělat, protože chirurgická rouška není dělaná na to, aby těsně přiléhala, a pokud si dáte na obličej dvě, opravdu to nespravíte. Ale Češi? Ti si poradili sami.

VIDEO „Dvojitou? Mám.“ Češi už přečůrali vládní nesmysl
Foto: Repro Facebook
Popisek: Pět roušek a respirátor z vládního balíčku

Nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky na sobě přikazuje nové zpřísnění z pera vlády. Tyto pomůcky mají lidé nosit na úřadech, v hromadné dopravě, v nemocnicích, lékárnách či obchodech. Přičemž nošení dvou roušek je považováno za dočasné a nouzové řešení.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Povinné nošení respirátorů už odborníci zkritizovali. Dle Jakuba Ondráčka z Ústavu chemických procesů AV ČR je látková rouška v prevenci kapénkové infekce srovnatelně účinná s respirátorem, protože tyto částice jsou velké.

„Samozřejmě, pokud bychom se chtěli chránit sami, tak účinnost bude o něco větší pouze za předpokladu, že respirátor bude dokonale utěsněný na obličeji nositele. Jinak účinnost proklamovaných 94 procent nemusí platit a může být i o několik desítek nižší,“ poznamenal s tím, že dvě lékařské roušky nedávají smysl již vůbec. A varoval, že vzhledem k tomu, že respirátor je méně prodyšný, tak při výdechu i více odstává.

Co se týče dvojité chirurgické roušky, na tu se vyrojila řada vtipů. Již zmíněný Ondráček tušil, že se jedná o špatně pochopený nápad pocházející z americké CDC. Tuto hypotézu pak další odborníci i laici v podstatě potvrdili, mezi nimi i docent Roman Šmucler. „Ty dvě roušky jsou špatný překlad z angličtiny. Kdyby byl někdo v ústředních orgánech, kdo čte americké noviny – řešilo se to tam týdny. Prof. Fauci sám měnil stanoviska, neboť to také nepochopil. Jde o utěsnění okrajů, ne o dvojitý filtr, pokud se chcete opravdu víc chránit,“ informoval.

 

Samotná stránka americké CDC radí, aby se lidé ujistili, že jim rouška na obličeji těsní, protože přes mezery mohou kapénky pronikat. Také doporučuje pro zvýšenou ochranu roušku vícevrstou. Mezi tím, co lidé mají dělat, se nachází i nošení skřipce na nose přes roušku, aby těsnila na svém vrchním okraji. Doporučují se také další gumičky, které roušku přitáhnou k obličeji. Anebo druhá rouška, která má udělat to samé. „Ujistěte se, že v roušce dobře vidíte a můžete dýchat,“ radí CDC.

Co naopak CDC nedoporučuje? Přesně to, co česká vláda nabízí občanům jako jednu z možností. Tedy dvě chirurgické roušky na sobě. Doslova říká: „Nedělejte: Nekombinujte dvě jednorázové roušky. Jednorázové roušky nejsou stavěné na to, aby těsně přiléhaly a nošením více než jedné přiléhavost nezlepšíte.“ Kromě toho CDC také varuje před kombinováním respirátorů a roušek.

A Češi už situaci řeší po svém. „Malá ukázka. Mám dvě roušky? Mám. Všechno je v pořádku,“ říká nejmenovaný muž, který situaci vyřešil ve videu, které koluje internetem, jednoduše. Z chirurgické roušky odřízl vršek. A překryl ji obyčejnou látkovou rouškou.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…