VIDEO Go home, Obama! Nechceme protektorát! Prezident USA se vřelého přivítání v Řecku nedočkal

16.11.2016 12:34

Dosluhující americký prezident Barack Obama se po neúspěchu své stranické kolegyně nejspíš už těšil na svoji poslední cestu do Evropy. Místo přátelského přivítání se však hned při jeho první zastávce strhly násilnosti. Atény jsou v plamenech a Řekové volají „Go home, Obama“.

VIDEO Go home, Obama! Nechceme protektorát! Prezident USA se vřelého přivítání v Řecku nedočkal
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Jak konstatuje s neskrývanou jízlivostí britský deník Express, Obamova návštěva v Aténách měla být velkolepým rozloučením, které se ovšem změnilo v chaos a násilnosti. Jak je vidět z publikovaných videí na YouTube, rozlícení demonstranti házejí po zasahující policii benzínové bomby, rozbíjejí výlohy a zapalují automobily. Ulice hlavního města Řecka se změnily v bojiště. Společný nepřítel demonstrantů je jasný – americký prezident Barack Obama.

Demonstranti na prezidenta pokřikují „Go home, Obama“ a dávají mu jasně najevo, že v Řecku není vítán. Rozzuření mladíci na motorkách se dokonce pokoušeli prorazit policejní kordon, který chránil Obamu, a měli připraveny vedle dřevěných tyčí také výše zmíněné benzínové bomby. Vedle Obamy posílají údajně levicoví demonstranti domů všechny Američany, které posměšně nazývají „Yankees“, a dále hlasitě pokřikují, že „Řecko nepotřebuje žádné protektory“.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Vzduchem létaly kromě nepublikovatelných urážek také mezi levicovými extremisty oblíbené Molotovovy koktejly a policie i prezidentova ochranka měly plné ruce práce, aby Obamu uchránily. Pořádková policie musela k uklidnění situace použít slzný plyn a její příslušníci se utkali s protestujícími v mnoha jednotlivých i hromadných bitkách. V rámci protestů se také pálily americké vlajky, což je přitom obrázek, který známe spíše z Palestiny než z některé evropské země.

Obama byl přitom při nástupu do úřadu vnímán Řeky spíš pozitivně, ale vše se změnilo po řecké finanční krizi, která začala před sedmi lety. Od té doby Mezinárodní měnový fond společně s Evropskou unií naordinovaly Řecku přísnou „úspornou dietu“ a ekonomika země klesla o čtvrtinu. Mnoho Řeků přišlo nejenom o práci, ale propadlo se přímo pod hranici oficiálně uznávané chudoby. A právě Obama je zejména u levicových uskupení vnímán společně s kancléřkou Merkelovou jako hlavní představitel všeho zlého.

Britský deník dává násilnosti v ulicích Atén a odpor vůči Baracku Obamovi coby představiteli americké moci také do historických souvislostí. Návštěva Obamy přichází jen dva dny před výročím studentské revolty, která v roce 1973 pomohla svrhnout vojenskou juntu, jež v zemi vládla několik let a byla podporována právě Spojenými státy. Situaci Řecka navíc ztěžuje migrační krize, která zemi vzhledem k její poloze staví do první „bojové“ linie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…