VIDEO Hrozí vyhubení lidstva. Jako dinosaurů. Stařičký Fidel Castro možná naposledy promluvil

20.04.2016 9:45

Stárnoucí Fidel Castro po boku svého bratra Raula na úterním sjezdu Komunistické strany Kuby pronesl několikaminutovou řeč. Podle oficiálních vyjádření zástupců hlavních kubánských periodik jako Granma nebo Cubadebate byla Castrova řeč doprovázena přímo „záplavou aplausů“. V očích některý přítomných byly dokonce i slzy. Vzhledem k již vysokému věku bývalého vůdce Kuby je totiž možné, že se jednalo o jeho poslední veřejné vystoupení.

VIDEO Hrozí vyhubení lidstva. Jako dinosaurů. Stařičký Fidel Castro možná naposledy promluvil
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Při závěrečném ceremoniálu sjezdu byli jmenováni noví členové Ústředního výboru strany, politického byra a také sekretariátu strany. José Rámón Machado byl znovu zvolen do funkce druhého tajemníka Komunistické strany Kuby.

„Proč jsem se stal komunistou?“ položil si v úvodu svého projevu řečnickou otázku Fidel Castro. „Samotné slovo komunista vyjadřuje jeden z nejvíce pošpiněných a nesprávně interpretovaných konceptů v historii, a to převážně lidmi, kteří měli to ‚privilegium‘ využívat méně zvýhodněných jedinců k dosažení svých cílů, jelikož byly všechny materiální statky v soukromých rukou. Již odedávna žije člověk v tomto dilematu,“ poznamenal Castro v úvodu. „Chtěl jsem zde promluvit z toho důvodu, aby si lidé uvědomili, že nejsem žádný hlupák nebo extremista,“ dodal.

„I přes to, že tyto problémy přetrvávají i nadále, nejsou tím největším rizikem pro naši planetu. Největší hrozbu pro lidstvo v současné době představuje neuvěřitelná destruktivní síla moderních zbraní,“ zmínil. „Hrozí vyhubení celého lidského druhu. Přesně to samé, co se stalo s dinosaury.“

„Přitom by se mělo lidstvo zaměřit na jiné otázky; ta hlavní je – jak uživit všechny ty miliony lidí, pro něž nebude dosti vodních a nutričních zdrojů, které ke svému životu potřebují. O těchto tématech je třeba neustále hovořit,“ zmínil někdejší kubánský lídr.

„Již brzy dovrším 90 let. Již brzy budu jako všichni ostatní. Na všechny jednou dojde, ovšem to, co zde zůstane i nadále, jsou myšlenky kubánských komunistů, které dokazují, že i na této planetě, pokud lidé pracují poctivě a s nasazením, je možné vyprodukovat materiální statky a kultury, které lidské bytosti skutečné potřebují; a za to je třeba bojovat!“ uzavřel svůj výstup Fidel Castro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…