VIDEO Intelektuální vložka na sjezdu ČSSD: Bělohradský zuřil nad zločinem jménem HDP, Středula přikyvoval. A takto si povídali hodinu

11.03.2017 20:49

Součástí 39. sjezdu ČSSD byl také panel „Důvěra a demokracie“. Hosty panelu byli europoslanec Jan Keller, předseda ČMKOS Josef Středula, europoslankyně Olga Sehnalová a filozof Václav Bělohradský. Celou diskusi moderoval místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

VIDEO Intelektuální vložka na sjezdu ČSSD: Bělohradský zuřil nad zločinem jménem HDP, Středula přikyvoval. A takto si povídali hodinu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Václav Bělohradský

„Sociální demokracie historicky je strana racionální reformy. Schopnosti reformovat systém, ne ho zničit nebo vyvolat občanskou válku,“ domnívá se Václav Bělohradský. „A co je to vlastně důvěra? Důvěra jsou vlastně pozitivní očekávání. Důvěru můžeme ztratit ze dvou důvodů – buď že jsou naše očekávání nereálná, nebo že nejsme schopni přizpůsobit realitu našim očekáváním,“ dodal. 

„Jsou tři procesy, s kterými sociální demokracie, ale ani konzervativní strany, si neví rady. Je to flexibilizace pracovního trhu. To znamená ztráta důvěry v to, že práce zařídí ve společnosti určitý status, integraci. Za druhé – ohrožení životního prostředí ve všech jeho formách. A za třetí globalizace. Globalizace vyvrací definitivně takovou tu pověru, že existuje svrchovanost národních států,“ řekl.

Následně se zeptal, zda strana bude dál opakovat mantru ohledně ekonomického růstu. „Co je to vlastně dnes ekonomický růst? Dva pojmy jsou naprosto překonané. První je HDP. HDP nic neměří, HDP je zločinný údaj, protože často prezentuje ztráty. Druhý takový pojem je národní svrchovanost,“ dodal.

„Je Evropský parlament parlamentem? Podle výše mzdy jste opravdu parlamentem. Je to velmi štiplavé,“ zkonstatoval následně v narážce na europoslance Středula. „Teď se rozhoduje mimo jiné o tom, jestli bude platit princip stejné mzdy za stejnou práci na stejném místě. Víte, kdo to má? Pouze evropští poslanci. Nikdo jiný,“ řekl Středula. Keller jej doplnil, že ještě eurokomisaři. 

Středula se vyjádřil také k minimální mzdě. „Obrovskému množství lidí se zvýšil příjem. Mnozí kritizují, že každé zvýšení minimální mzdy bude znamenat kolaps ekonomiky. Zaměstnavatelé jsou nesmírně kreativní a říkají toto již 25 let,“ řekl s tím, že nastává pravý opak. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…