VIDEO Izraelský sportovec se snažil podat ruku arabskému soupeři. Toto následovalo

13.08.2016 14:47

Náboženské problémy pronikají i na olympijské hry do brazilského Rio de Janeira. Poté, co egyptský judista prohrál s Izraelcem, odmítl mu podat ruku. A nejde o jediný incident. Píše o tom server Echo24.cz.

VIDEO Izraelský sportovec se snažil podat ruku arabskému soupeři. Toto následovalo
Foto: olympic.cz
Popisek: LOH Rio de Janeiro - logo

Egyptský sportovec Islam El Shebaby odmítl podat v pátek ruku svému izraelskému soupeři Or Sassonovi. Ten v judistickém zápase vyhrál. Izraelec zachoval tvář, poodešel, uklonil se a odešel. Diváci následně jednohlasně Egypťana vypískali. Podání ruky je přitom v judu vnímáno jako vyjádření respektu k japonskému bojovému umění a ke svému soupeři. 

Podobně překvapila i následná reakce mezinárodní judistické asociace. Mluvčí judistické federace Nicolas Messner uvedl, že považuje za velký pokrok už to, že se oba soupeři vůbec utkali. V minulosti se prý stávalo, že zápasníci z arabských zemí raději odstoupili z turnaje, než aby se utkali s Izraelcem.

List Times of Israel dokonce uvedl, že Egypťan byl na sociálních sítích islamisty a radikálními příznivci vyzýván, aby k zápasu nenastupoval. " Zostudíš islám. Pokud prohraješ, zostudíš sebe i celý národ. Vítězství nic neznamená. Jak můžeš spolupracovat s národem vrahů," psali mu prý na sociálních sítích.

Zostudíš islám. Pokud prohraješ, zostudíš sebe i celý národ. Vítězství nic neznamená. Jak můžeš spolupracovat s národem vrahů

Více na http://isport.blesk.cz/clanek/dalsi-sporty-olympijske-hry-loh-rio-2016/277292/skandal-v-judu-egyptan-nepodal-ruku-izraelci-je-to-posun-rika-mluvci.html

Původní text ZDE.

Obdobný incident se již letos na olympiádě stal. Judistka Joud Famyová ze Saúdské Arábie dokonce odmítla nastoupit k zápasu se slabší soupeřkou Christianne Legentilovou, a to proto, že by ji v dalším kole čekala Izraelka Gili Cohenová. Tuto zprávu však dementují delegáti saúdskoarabské výpravy, kteří tvrdí, že Fahmyová se zranila při tréninku.

Izraelští sportovci se dostali do konfliktu i před oficiálním ceremoniálnem zahájení olympijských her. Šéf lisabonské delegace Saleem a-Haj Nakoula jim totiž zabránil nastoupit do autobusu. Za tento incident byl a-Haj Nakoula napomenut Mezinárodním olympijským výborem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…