VIDEO Jak Albertov tleskal Zemanovi. Není zde řvoucí fašistické stádo jako vloni, ale samostatně myslící lidé

17.11.2015 18:51

Prezident Miloš Zeman dnes vystoupil na shromáždění na Albertově, kde pronesl projev varující před zasahováním do záležitostí České republiky ze strany některých vlivných skupin. Prezident doslova řekl: „Tento národ si zaslouží, aby si vládnul sám a aby mu nikdo z vnějšku nediktoval.“

VIDEO Jak Albertov tleskal Zemanovi. Není zde řvoucí fašistické stádo jako vloni, ale samostatně myslící lidé
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Albertově

Po minutě ticha na památku obětí teroristických útoků na Paříž se prezident zamyslel nad významem výročí 17. listopadu. Léta 1939 a 1989 podle něj spojuje odpor českého národa proti okupaci a zasahování zvenku. „Tehdy lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci, aby protestovali proti tomu, že je jim vnucován jeden jediný správný názor, že jsou navlékáni do svěrací kazajky, názorové uniformy, a že nesmějí myslet jinak, než jim předepisuje ten, kdo jimi manipuluje,“ uvedl prezident za potlesku davu.

PREZIDENTŮV PROJEV MŮŽETE VIDĚT NA VIDEU ZDE

Dnes prý sice žijeme ve svobodě, ale to rozhodně neznamená, že „vymývání mozků“ neexistuje. Manipulace probíhá ve velkém, jen ji balíme do krásných, obvykle anglicky znějících názvů. „Úplně nejstrašnější označení se jmenuje ‚opinion makers‘ – tedy tvůrci veřejného mínění. Lidé, kteří se takto nazývají, pohrdají občany, domnívají se, že občané jsou něco jako plastelína nebo něco jako těsto, které je možné hníst do tvaru, který vyhovuje manipulujícímu. A my nejsme těsto, my nejsme plastelína. My všichni, kteří jsme se tady sešli, se snažíme myslet samostatně,“ dodal.

Jako příklad neuvěřitelné mediální masáže pak prezident uvedl migrační krizi. „Každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také že opačný názor nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami nebo dokonce nadávkami, jako ‚extremisté, xenofobové, islamofobové, rasisté nebo fašisté‘. Nálepka či nadávka není argument a prokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují,“ dodal Miloš Zeman.

Argumentem podle něj není ani řev. „Právě řev je projevem fašistů, právě řev je projevem stáda, které se zde sešlo minulý rok,“ připomněl loňské protesty s červenými kartami.

Český národ podle prezidenta není xenofobní, neboť zde žije více než půl milionu cizinců v bezproblémovém soužití. „Ale jejich kultura je plně slučitelná s evropskými hodnotami. Není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti,“ dodal prezident Zeman.

Měli bychom podle něj dělat vše pro to, abychom i nadále žili ve svobodné společnosti, kde si budeme vážit rozmanitosti názorů a budeme o nich diskutovat, a ne podléhat vymývání mozků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…