VIDEO Jarek Nohavica vydal tesknou písničku o listopadu '89 a dnešku

15.07.2013 13:17

Písničkář Jarek Nohavica překvapil své posluchače novou písní. Nostalgickou skladbu pojmenovanou Sako ze sametu složil teprve předminulý týden a její nahrávku sdílel na internetu. "Mám sako ze sametu, už z něho nevymetu prach. Po kapsách zátky z piva, to když jsem ještě míval strach," začíná Nohavica svoji písničku.

VIDEO Jarek Nohavica vydal tesknou písničku o listopadu '89 a dnešku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník svatého Václava na Václavském náměstí

Text písně glosuje společenský i politický vývoj od událostí listopadu 1989. "Občas nás nechali i zahrát a my na klopě placku Havel na Hrad, hráli jsme. Na duši zbyly šmouhy a skončil ten náš dlouhý tah," zpívá Nohavica.

Ztracené hodnoty

Během své krátké písničky dokázal vyjádřit i zklamání ze zrazení ideálů, na kterých tzv. sametová revoluce stála. "Míjejí nás dny po dni a já jdu po Národní a nic se neděje. Nahlížím do Laterny, jestli tam Jirka Černý zase je. A zase nikde nikdo z těch, co byli tam pod Václavem v oné chvíli, kdy Václav přilbici strhl z čela a na náměstí zněla píseň, že krásně je," zpívá hudebník.

"Říkali z televize, že přišel velké krize den. Jakápak sakra krize, to tu jde jen o peníze všem? Kde se ztratila slova o naději, o tom, že zázraky se dějí, když člověk chce? A prachy přijdou potom, život není o tom jen," glosuje dnešní společnost a ztrátu opravdových a podstatných hodnot písničkář.

Kladné přijetí kritikou

Podle glosy v kulturní rubrice serveru iDnes.cz zůstává písničkář ve své novince osobní, srozumitelný a přesto nechává dost prostoru pro výklad. A glosuje témata, která se podstatná jen zdají, a daří se mu přitom prý vyhnout banalitě pivního nadávání.

"Poselství písně vyjádřené textem 'Kde se ztratila slova o naději, o tom, že zázraky se dějí, když člověk chce' může působit pro cynika banálně. Ale provedení i prostor, který Nohavica pro záznam zvolil, nenechávají banalitě příliš místa. Sako ze sametu v sobě má ryzí písničkářství, působí na emoce a přitom z něj nemizí jistá naděje. Bez přímočaré angažovanosti protestsongu připomíná, že je lepší, když ideály začínají, než když končí," uzavírá autor glosy na serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…