VIDEO Jaroslav Bašta uvádí na pravou míru vše, z čeho Západ obviňuje Rusko. Ti, co nejvíce křičí, vědí nejméně, co dělat

16.07.2016 18:18

Hrozí reálný vojenský konflikt mezi NATO a Ruskem? A kdo bude útočník a kdo obránce? O těchto a dalších tématech týkajících se vztahu Západu s Ruskem diskutovali v nejnovějším videu internetového projektu Debatní klub Antonín Baudyš a bývalý velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta.

VIDEO Jaroslav Bašta uvádí na pravou míru vše, z čeho Západ obviňuje Rusko. Ti, co nejvíce křičí, vědí nejméně, co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Rusko je dnes Západem obviňované prakticky ze všeho možného, například z elektronické propagandy, kdy Západ hrozí, že případný kybernetický útok ze strany Ruska vyhodnotí jako útok vojenský a bude na něj tak i reagovat. Je to velmi rozdílná atmosféra od dob vlády Borise Jelcina, kdy se ruský stát postupně hroutil a byl očekávaný velký výprodej všeho, co mohlo mít nějakou cenu. V té době Západ proti Rusku naprosto nic neměl a naopak usiloval o jeho začlenění do západních struktur a to hlavně ekonomických a hospodářských. Vše se začalo radikálně měnit s nástupem Vladimíra Putina, který kolaps Ruska postupně odvrátil, zahájil poněkud jinou formu politiky a ze vztahu podřízení se Západu se mu podařilo vymanit.

Podle Bašty protiruské sankce poškozují hlavně ruské občany. „Po dlouhých letech, kdy šla životní úroveň nahoru, tak stagnuje nebo klesá,“ uvedl s tím, že sankce ale v žádném případě nepoškodily vztah mezi vedením, které je zosobněno prezidentem Vladimirem Putinem a ruskými občany. Naopak, od roku 2014 dosahuje podpora Putina mezi obyvatelstvem rekordní úrovně a nevypadá to, že by mohla poklesnout. Střední třída a inteligence se chová občas více kriticky, ale nedá se říci, že by opozice vůči současnému systému měla nějakou podporu, je spíše marginální.

Podle Bašty je otázkou, jestli ti, kteří útočí na prezidenta, mají představu, co by znamenalo pro Rusko, pro Evropu a pro svět, kdyby Putin odešel.

Bašta upozornil také na to, že míra iracionality v mezinárodních vztazích je dost vysoká. Mohli jsme to vidět při pádu malajského letadla nad Ukrajinou před dvěma lety. „Když to zpětně hodnotím, chybělo málo, v době výročí vzniku první světové války, prakticky na stejném území mohlo vypuknout něco velmi podobného,“ uvedl.

Ohledně míry iracionality také uvedl, že nejvíce bojechtiví jsou ti, kteří jsou na případnou válku nejméně připraveni. „Když se rozhlédneme po ČR, tak přesně ty síly, které přibližně 15 let dělaly co mohly, aby naše armáda nedostávala peníze, tak přesně ti dneska nejvíce volají po tom, jak je třeba vůči Rusku a specielně vůči prezidentu Putinovi postupovat tvrdě a jakým způsobem vlastně se máme připravit na to, že někde v Pobaltí nebo na východě Ukrajiny může vypuknout konflikt, do kterého budeme zapojeni,“ uvedl s tím, že ve skutečnosti nemáme armádu, ale pouze expediční sbor, který dříve měly koloniální mocnosti. A ten náš „expediční sbor“ zasahuje v bývalých cizích koloniích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…