VIDEO Jdi do prdele, Trumpe! Amerikou zmítají násilné protesty, už se i střílí

11.11.2016 18:36

Již druhý den pokračují napříč Spojenými státy americkými protesty, do nichž se zapojily tisíce lidí. Snaží se tak vyjádřit svůj nesouhlas se zvolením prezidenta Donalda Trumpa. O jejich průběhu informují mnohá americká média.

VIDEO Jdi do prdele, Trumpe! Amerikou zmítají násilné protesty, už se i střílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ohniskem protestů druhého dne se stal Oregon na západním pobřeží USA. Zde museli policisté zasahovat proti davu násilníků a několik lidí zadrželi. Dav totiž rozbíjel výlohy, odpaloval petardy a zapaloval kontejnery s odpadky. A odvážil se právě i proti zasahujícím policistům. Muži zákona tak museli dokonce použít ohlušující granáty a slzný plyn.

Při demonstracích, které se konaly v New Yorku, Chicagu, Clevelandu, Nashvillu, San Francisku či Seattlu, pak byly zadrženy rovněž desítky lidí. A to především za výtržnosti a násilnosti. V Seattlu pak dokonce zůstalo pět postřelených.

Mnozí také skandují protitrumpovská hesla. Demonstranti prý především nelibě nesou Trumpův plán postavit zeď na hranicích s Mexikem, protestují i proti jeho kampani, která rozdělila národ. Mimo jiné jde i o práva homosexuálů a masové deportace. „Jdi do prdele, Trumpe,“ skandovali demonstrující v Portlandu. 

  • Původní text ZDE.

Kromě New Yorku se protestovalo i na dopravní tepně Lake Shore Drive v Chicagu. I zde se však protesty soustředily do okolí budov, které Trump vlastní. V Los Angeles dokonce protestující zapálili maketu Trumpovy hlavy. 

Na demonstraci v kalifornském Oaklandu se pak sešlo asi sedm tisíc lidí, kteří blokovali dopravu, házeli různé předměty na policisty či rozbíjeli výlohy obchodů.

V San Francisku pak protestovali studenti středních a vysokých škol. Studenti v Michiganu pak dokonce chtěli postavit protitrumpovskou zeď. 

Proti protestům již vystoupil i sám Trump, který je označil za neférové. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…