VIDEO Je to jasné: Prezident Zeman jde obhajovat mandát. Podívejte se, co k tomu řekl

09.03.2017 20:12

Miloš Zeman splnil očekávání. Současný prezident bude kandidovat podruhé. Zpráva z hradní oslavy se objevila na sociálních sítích. Oficiálně to z úst hlavy státu zazní v pátek před polednem na tiskové konferenci. V případě vítězství si tak Zeman prodlouží mandát na Hradě až do března 2023.

VIDEO Je to jasné: Prezident Zeman jde obhajovat mandát. Podívejte se, co k tomu řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Španělským sálem na Pražském hradě zněl ve čtvrtek večer bouřlivý aplaus. Téměř tisícovka Zemanových příznivců reagovala na prezidentovo oznámení, že bude na Hrad kandidovat podruhé a zapojí se do volebního klání v lednu 2018.

Informace, které zazněly v Zemanově projevu před podporovateli, se objevily na facebookové stránce „Stojíme za Milošem Zemanem“ včetně videa:

Prezident Zeman, který ještě téměř do poslední chvíle nebyl stoprocentně rozhodnutý, ve čtvrtek při setkání se svými příznivci na Pražském hradě v projevu oznámil své rozhodnutí, že se bude o prezidentský post ucházet i podruhé.

Zpráva v sále pochopitelně vyvolala masivní vlnu nadšení. Přestože Zemanovo rozhodnutí dokládá video, které na fanouškovské stránce publikoval někdo z prezidentových příznivců přítomných v sále, oficiální sdělení přijde až v pátek.

Poslední všední den tohoto týdne předstoupí Miloš Zeman před novináře a sdělí své stanovisko všem občanům. Tisková konference se uskuteční v pátek v 11:30 na Pražském hradě.

Mimořádnost situace dokládá i místo, odkud Zeman před kamerami promluví. Vůbec poprvé se bude tisková konference hlavy státu konat v hradním Rothmayerově sále pod sochou prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Zeman se patrně nechystá dělat žádnou velkou kampaň. Řekl to už dříve v některých rozhovorech pro média. Stejně jako dosud se hodlá zabývat úkoly, které má v rámci prezidentské funkce, a navštěvovat české kraje. Žádná výrazná předvolební kampaň se prý nechystá.

Prezident takřka od svého nástupu na hrad 8. března 2013 čelil stále se opakujícím otázkám z řad novinářů i běžných občanů, zda bude chtít kandidovat i podruhé. Po celou dobu Miloš Zeman odpovídal stejně. Tedy že své rozhodnutí veřejnosti sdělí při čtvrtém výročí své inaugurace.

V posledních měsících při výjezdech po krajích padaly otázky na druhou kandidaturu takřka na každém náměstí. Postupem času se dokonce dotazy změnily ve výzvy typu „pane prezidente, vy musíte znovu kandidovat“. I to jistě mělo na Zemanovo rozhodování zásadní vliv.

O definitivní formě oficiálního oznámení bylo rozhodnuto dva měsíce dopředu. 10. ledna informovaly ParlamentníListy.cz jako první médium v zemi, že výše zmíněná tisková konference se uskuteční právě 10. března.

Ihned po uveřejnění této informace začala média spekulovat, že jde o schválnost Hradu vůči ČSSD. Ve stejnou dobu bude totiž v Brně začínat 39. sjezd sociální demokracie, kde budou delegáti volit předsedu i zbytek vedení strany. Prezidentská kancelář nařčení ze záměrného načasování odmítá, datum konání sjezdu prý vůbec nesledují a jde o věc mimo jejich zorný úhel.

Miloš Zeman vyhrál druhé kolo historicky první přímé prezidentské volby v sobotu 26. ledna 2013. Porazil tehdejšího ministra zahraničních věcí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Zeman získal 2 717 405 hlasů a 54,8 %, zatímco Schwarzenberg 2 241 171 a 45,19 %. Současný prezident tak s přehledem vyhrál skoro o půl milionu voličských hlasů.

Druhá přímá volba prezidenta republiky se uskuteční nejspíš v polovině ledna 2018. Do boje o post nejvyššího ústavního činitele se zatím přihlásili podnikatel Michal Horáček, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek.

Své rozhodnutí zvažují i dosluhující předseda Akademie věd Jiří Drahoš, europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil či dlouholetý senátor ODS Jaroslav Kubera. Mluví se také o možné kandidatuře bývalého diplomata Petra Koláře, který byl určitou dobu spojen s lobbistickou neziskovkou Evropské hodnoty. V předchozí prezidentské volbě původně voliči vybírali z devíti kandidátů.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…