VIDEO ,,Jsem Ha-Ha-Ha-Ha-Halík." Tuto píseň si profesor Tomáš Halík neposlechne rád

27.11.2019 12:45

Slyšeli už jste někdy o internetovém zpěvákovi, který si říká Pan Láska? Teď se možná dočká prokletí v Akademické farnosti u svatého Salvátora. Nazpíval totiž píseň, ve které si dělá legraci z nabubřelého ega zdejšího kazatele Tomáše Halíka. „Páter z alma mater“ nejspíš nebude potěšen.

VIDEO ,,Jsem Ha-Ha-Ha-Ha-Halík." Tuto píseň si profesor Tomáš Halík neposlechne rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Píseň se jmenuje Halík a během videa skutečně můžeme sledovat záběry z rozmluv s kazatelem od pražského Salvátora.

Píseň začíná popisem stavu, při kterém má zoufalý poutník pomoc otce Halíka neprodleně vyhledat: „Když někdy potřebuješ radu, najít sám sebe v dnešní době. Když tušíš všude, všude zášť a zradu, která se stále blíží k tobě.“

Ano, je tu profesor Tomáš Halík, připraven pomoci. „Pak já jsem ucho stále bdící a jazyk od andělských prachů,“ představuje se. Pak se o něm, za sledování záběrů okouzlených věřících z Vávrova filmu o Janu Husovi, dozvíme, že je „apoštol s rozžehnutou svící, žalobce žhářů, lapků, vrahů“.

A jak tedy Tomáš Halík dosahuje svých úspěchů? „Je třeba zatvářit se moudře, strčit prst div ne v nosní dírku,“ pozoruje zpěvák. A jak dodává „netřeba pro pravdu hned hořet, postačí zapáliti sirku“. Tomáš Halík na archivních záběrech jeho radě uznale přikyvuje.

A když jsme si probrali, jak apoštol s rozžehnutou svící pomáhá najít sama sebe, můžeme si užít rytmický refrén: „Jsem totiž Ha-Ha-Ha-Ha-Halík! Pak se dozvíme, že kazatel z Akademické farnosti u svatého Salvátora je „páter z tvé alma mater“ a nic na tom nezmění ani to, že je „tupený od nepřátel“.

V dalším průběhu písně se dozvíme, čím otec Halík připomíná „Jeníka z Husi“, že hraje pouze první ligu a že má raději USA než Rusy. „Mé ego má aspoň šest giga,“ dodá ještě, protože je prý tak skromný jako František z Říma.

Ale té skromnosti zase nesmí být příliš, takže posluchačům prozradí, že není „žádný trouba“. A znovu zopakuje, že je třeba se tvářit moudře (což je ilustrováno záběrem na Halíkovy knihy, které si vystavil doma v knihovně), obratně manipulovat s prstem a pak vám stačí jen zapálit sirku.

A pak si v rytmu znovu připomeneme, že je to „Ha-Ha-Ha-Ha-Halík“. Tentokrát nám páter z alma mater o sobě prozradí, že je „nejlepší z tvých všech přátel“.

Celý svět v úzkostech tone a nechápe Halíkovy rady. Takže si mistr povzdechne před svým nejcennějším diplomem: „Ty to vidíš, Templetone,“ a prohlásí se za lékaře seslaného shůry. Zvládne prý funkce, papeže, imáma i rabína, protože jako jediný zná smysl bytí. Dokonce se prý dostal v poznání tak daleko, že ani nepotřebuje jíst, nasytí se jen vlastními moudrými slovy.

Takže se do třetice zatváříme moudře, zapálíme sirku a zazpíváme si „Ha-Ha-Ha-Ha-Halík“. A z moudrosti pátera z alma mater oněmí i Václav Klaus, jak divákům připomene další archivní záběr.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…