VIDEO Jste jak Hitler, Konvičko. Jste to nejhorší, co tu kdy bylo, křičel pravičák. Co to žvaníte, zněla odpověď a bylo dusno. Mluvil také...

10.11.2015 16:34

Bouřlivá diskuse o islámu proběhla v Polné v pondělí 9. listopadu. Nejvyhrocenější byla mezi Martinem Konvičkou z Bloku proti islámu a Jiřím Paynem, místopředsedou Svobodných. Začal si Konvička. „Jste to nejhorší na české politické scéně za pětadvacet let.“ Payne kontroval: „Vaším jediným cílem je vyvolat válku s muslimským světem. Úplně stejně jako agitátoři pro Hitlera, když tvrdili, že je potřeba vyhladit všechny Židy.“

VIDEO  Jste jak Hitler, Konvičko. Jste to nejhorší, co tu kdy bylo, křičel pravičák. Co to žvaníte, zněla odpověď a bylo dusno. Mluvil také...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Payne

Do kina v Polné u Jihlavy zavítalo několik desítek lidí poslechnout si debatu o uprchlické krizi a islámu. Kromě výše zmíněných těžká úloha hájit islám před spíše nepřátelsky naladěným publikem připadla na Muhameda Abbáse, ředitele Muslimské unie v ČR, kterou ještě ztěžovala jeho horší čeština. Dalším hostem byl Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních složek. Nejautentičtějším řečníkem byl ale původně šíitský muslim z Bagdádu, který konvertoval ke křesťanství a žije nyní ve východních Čechách, Salman Hasan.
 
Represe není řešení. Brání tomu Schengen
 
„Dvacet pět let máme v našich dokumentech, že největším bezpečnostním rizikem pro Evropu je velká imigrační vlna. Za těch pětadvacet let jsme neudělali nic, abychom se na to připravili. Nemáme tlumočníky, nemáme připravené další věci. Díky improvizaci to nějak zvládáme, ale žádná sláva to není,“ upozornil na úvod Jiří Payne. Represí a použitím ozbrojených složek toho podle něj příliš nevyřešíme. „Můžeme krátkodobě přibrzdit vývoj, řešení to ale není. Jednou z věcí, která tomu brání, je schengenský systém. Vymyslel ho Jacques Delors ještě dávno za studené války, kdy jediným nebezpečím byli agenti KGB, kteří přicházeli do Mnichova. Pro dnešní dobu je absolutně nesmyslný,“ domníval se. Pak si položil otázku, jaké hodnoty vlastně chceme chránit, jaké hájíme. „Skoro se zdá, že jedinou hodnotou, která nás spojuje, je blahobyt. Je ateismus dost silný na to, aby se dokázal bránit všem možným náboženstvím z celého světa?“  
 
Payne připomněl svého kamaráda muslima z Indonésie. „Pro něj je islám veselé náboženství, které ho učí, aby dělal dobré skutky. Když se s ním bavím o evropské civilizaci říká mi – Nám z Asie připadá jako prolhaná. Na jedné straně bombardujete Bělehrad, potom anektujete Kosovo a pak se zlobíte na Rusko, že si anektovalo Krym. Přitom nevystřelilo ani raketu. Slíbili jste pomoc povstalcům v Sýrii, pak jste pro ně nic neudělali. Teď se divíte, že přicházejí. Korupce se šíří právě od vás. Neumíte hrát fair play. Mluvíte o křesťanských hodnotách, přitom se vám padesát procent manželství rozvádí a děti vyrůstají bez rodiny a v životě žádnou rodinu neviděly.“ Kdybychom podle Payneho byli křesťanská civilizace, konáme pokání a přemýšlíme, co jsme udělali špatně. „To tady nevidím. Vidím namyšlence, kteří jsou jediní správní a dokonalí a všichni ostatní jsou v neprávu,“ řekl.
 
Chceme přispět k likvidaci islámu u nás
 
Martin Konvička vysvětlil, jak vznikla iniciativa Islám v ČR nechceme. „Bylo to v roce 2009 na Facebooku. Založilo to několik mladých lidí, nikoli já,“ upozornil. Islám je podle něj expanzivní náboženství, totalita ducha, něco, co lidi zotročuje. „Protože se postupně ukázalo, že politické elity míří stejně jako ty západoevropské do pekel, uvědomili jsme si, že nestačí jen plkat na Facebooku. Zorganizovali jsme dvě petice, několik demonstrací. Letos v létě jsme si uvědomili, že je na čase bojovat političtějšími prostředky, a z toho vznikl Blok proti islámu. Oproti IVČRM se liší tím, že zatímco on má jen lajky na Facebooku, Blok proti islámu má své členy, krajské organizace, své vedení a podobně. Jaké jsou naše požadavky? Zastavit šíření a propagaci islámské ideologie u nás a postupně přispět k její likvidaci ideologickými prostředky. Což je požadavek dlouhodobý. Zatím chceme zadržovat islámskou expanzi jakýmkoliv způsobem, to znamená prostřednictvím nejrůznějších zákonů,“ vysvětlil.
 
Muslimové ukradli domy, zabili jejich rodiny. Každý křesťan byl vyhozen anebo zabit
 
Pak se ke slovu dostal doktor Salman Hasan. Jeho poutavé povídání líčící útrapy křesťanů v Iráku v angličtině tlumočila do češtiny jeho manželka. „Byl jsem uprchlíkem. Z důvodu toho, že muslimové přišli k nám v Bagdádu a řekli odejděte. Náš soused neměl takové štěstí a zastřelili ho. Být uprchlíkem je hrozné, protože přijdete o všechno. Neměl jsem šanci vzít si ani doklady. Nejen já, ale celá naše rodina. Bojíte se o život, nemáte peníze, nemáte co jíst, máte strach o sestry či matku a jste ve válce. Vždy je ale třeba pamatovat na příčinu. Ve vlastní zemi jsem byl osmnáct měsíců nikým.“ 
 
 
Dnes pomáhá uprchlíkům v Iráku. „A příčina? Islám. Muslimové jim ukradli jejich domy, zabili jejich rodiny, teď žijí hrozný život. Přes noc všechno ztratili. Teď žijí ve stanech, ale ještě předtím žili na ulicích. Mluvíme o 1,8 milionu lidí během tří měsíců. Každý křesťan v údolí Nineveh byl vyhozen anebo zabit,“ upozornil.
 
Polovina mé rodiny byla zabita, protože islám opustila
 
 
Hodně organizací podle něj pomáhá běžencům v Evropě. „Ale ne skutečným uprchlíkům. My se snažíme jim pomoci. Jsou tady nazývaní uprchlíci opravdu skutečnými uprchlíky? Pracuji s nimi pětadvacet let. Podle mých zkušeností ti, kteří sem přicházejí, nejsou z devadesáti devíti procent uprchlíci. Protože ti opravdoví se sem nedostanou. Ujet přes tři tisíce kilometrů bez občanky, bez peněz, se ženou a dětmi, to je nemožné. Je třeba pomoci těm lidem, ale skutečným uprchlíkům,“ domníval se. 
 
Pak už přišly dotazy diváků. Proč arabské bohaté země jako Kuvajt, Bahrajn a Saúdská Arábie nepřijímají více uprchlíků? Muhamad Abbás zdůvodňoval, že některé z těchto zemí jsou malé a už teď tam žije hodně cizinců. „Takže jsou opatrní, ale pomáhají,“ vysvětloval. Jiný názor představil Hasan. „Podle mých informací má Saúdská Arábie od roku 2011 jen čtyři syrské uprchlíky. Přitom Saúdská Arábie není malá. Je to velká a bohatá země a mohla by obsáhnout dokonce celou populaci Sýrie,“ objasnil.
 
Hledat jen chyby je cesta do pekel
 
Pak se předčítaly pasáže z Koránu, které měly ukazovat agresivnost islámu, Abbás zase poukazoval na podobné pasáže ze Starého zákona. Na což reagoval Jiří Payne. „Hledat chyby na něčem, co jsme nepochopili, to je cesta do pekel. Zažil jsem, jak jsem slyšel ve zprávách, že protestanti v Belfastu dali bombu do mateřské školky a zabili třicet dětí. Za týden něco podobného udělali katolíci. Kdybych si z toho měl udělat obrázek o křesťanství, tak bych řekl, že evropská civilizace je špatná. Skončeme s tímto vytrháváním z kontextu,“ nabádal ostatní, ovšem poměrně marně.
 
„Mezi Biblí a Koránem jsou dvě rozdílné věci. Je to něco, co se v minulosti stalo jednou, ale pak už to nepokračuje. V Koránu je dodnes platné pro každého muslima. Ježíš řekl nezabíjej. Ale Mohammed říkal musíš zabíjet. A dnes se to praktikuje. Polovina mé rodiny byla zabita, protože islám opustila. Ale muslimy mám rád a pomáhám jim. Sedmdesát procent uprchlíků jsou muslimové. První věc, kterou jim řeknu, je pravda. Milovat druhé, jak jsou, a žít v pokoji,“ konstatoval za potlesku přítomných Salman Hasan. Abbás ale namítl: „Irák přece bombardovali Američané a další křesťanské země. Nebýt toho, není nejspíš velká část uprchlíků. Nemluvte o tom, že za to může islám.“
 
Jste pokrytec. A vy vyvoláváte válku
 
Pak zaútočil Konvička. „Pane Payne, pan Hasan vám ukázal nádherný příklad člověka, který tím křesťanstvím žije. Vy, který se považujete za křesťana a za Svobodného, jste předvedl názorný příklad pokrytce. Chápu, že jste politik, i když nepříliš úspěšný. Pro mě představujete to nejhorší na české politické scéně za posledních pětadvacet let,“ řekl a přečetl úryvek z jakéhosi Payneho textu: „Islám je stabilizujícím náboženstvím pro téměř polovinu světa. – My všichni vidíme, jak je stabilizujícím prvkem – Islámský stát, Sýrie. Dále se tu říká, že máme mnoho společného. Zajímalo by mě, co máme společného,“ sdělil Konvička a jal se předčítat výbušnou pasáž z Koránu.
 
Jiří Payne se tímto nařčením nechal vyprovokovat: „Vy jste nepochopil ani slovo z islámu, ani z křesťanství o životě a o smrti. O duchovním životě nemáte sebemenší pojetí. Jediné, co děláte, je, že hodláte rozpoutat válku. Povede to k úplně zbytečnému konfliktu. Snažíte se vyvolat válku s muslimským světem,“ pronesl. 
 
„Co to žvaníte, já že mám takovou sílu vyvolat konflikt s muslimským světem,“ podivoval se Konvička. Nicméně Payne už ne zcela klidným hlasem pokračoval. „Vaším jediným cílem je vyvolat válku. Úplně stejně jako agitátoři pro Hitlera, když tvrdili, že je potřeba vyhladit všechny Židy,“ rozhořčil se.
 
Musíme nosit pásek označující nás za křesťany
 
O nelehkém životě křesťanů v muslimském světě pohovořil Salman Hasan. „Musíme platit padesát procent příjmů a máme mnoho dalších regulací. Jde o Omarovu úmluvu. Pokud jdete a vidíte muslima, musíte se postavit stranou a nechat ho projít. Když se jako křesťan modlíte, muslim by modlitbu neměl slyšet. A přesně jako to udělali nacisti – musíte nosit pásek, který vás označuje jako křesťana. A kdo začal tu válku? Kdo válčí v Mosulu? Muslimové. Nazývají se Islámský stát,“ konstatoval Hasan a pak vysvětloval Abbásovi, kým je. „Pocházím z rodiny šíitů a pak jsem konvertoval ke křesťanství. Kvůli tomu jsem hrozně trpěl. Mého bratra podřízl soused, moji rodinu okradli a vyhodili z Bagdádu. Teď jsou celá moje rodina uprchlíci. Válka trvá od té doby, kdy Mohamed začal první válku. Proč tu máme uprchlíky? Asi řeknete, že je to kvůli ďáblovi z Ameriky. Nebo z Izraele. Ale neřeknete Islámský stát. Kdo vstoupil do naší oblasti? Neviděl jsem jediného Američana. Ale muslimy. Naše sousedy podřízli,“ vysvětlil Hasan.
 
Neumíme argumentovat a hrát fair play
 
Pak přišla slova na závěr. „Pana Abbáse nepovažuji za svého nepřítele, ale za zbloudilého bratra, který, jak věřím, časem prohlédne a islám opustí. Pokud někoho pokládám za soupeře, tak jsou to lidé jako Payne. Kteří si nedovedou přiznat, že v islámském náboženství je problém. Neobhajují islámské náboženství, ale to nejhorší ze svých niter,“ dal nahlédnout do svého nitra Konvička. 
 
Pak si vzal slovo Payne. „Mrzí mě, že debata se dostala do invektiv. Svědčí to o nevalné úrovni české společnosti. Ani vteřinu jsem neobhajoval islám,“ upozornil na zcela zjevnou skutečnost a pokračoval: „Jediné, co si přeji, abychom vedli dialog férovými prostředky. To, co se tu předvádělo, nebylo férové. Neumíme argumentovat a hrát fair play. Vytrhávat věci z kontextu se v normálních diskusích nepoužívá. Velice se stydím, že jsme na takovéto úrovni,“ uzavřel Jiří Payne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…