VIDEO Kdybych vám tam dal vlastní hovna, stejně je vypijete. Satira o Pražské kavárně a jejích návštěvnících

15.11.2016 9:41

Na sociálních sítích běží animovaný satirický seriál Škarohlídovi, který si dělá srandu z toho nejhoršího z Česka. V nejnovější epizodě tak kupříkladu paroduje střet pražského „hate free“ kavárníka s typickým českým „buranským“ manželským párem.

VIDEO Kdybych vám tam dal vlastní hovna, stejně je vypijete. Satira o Pražské kavárně a jejích návštěvnících
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Projekt z dílny ilustrátorského dua TOMSKI&POLANSKI a produkční společnosti Krutart se hlásí k tradici satirického humoru, který si i v náročných historických obdobích dokázal dělat srandu z aktuálního společenského dění a pomáhal tak Čechům vyrovnat se s tím, co v tu chvíli zkrátka nefungovalo.

Protože i dnes existuje v české společnosti řada výbušných témat, rozhodli se tvůrci seriálu přispět se svojí kapkou do mlýna a prostřednictvím animované satiry povolit kohoutek české frustrace. Škarohlídovi si dělají legraci jak z „pražské kavárny“, tak z „české hospody“, čímž prý v ideálním případě „naserou“ celé spektrum publika v České republice. „Nasírání totiž slouží jako styčná plocha pro dialog. Pokud se seriálu podaří pobouřit obě části těchto znepřátelených táborů, budou mít obě skupiny konečně společného nepřítele, kterého můžou společně pomlouvat. A to je základ vzájemného dialogu,“ doufají autoři seriálu.

Na paškál si Škarohlídovi vzali dění kolem brexitu, lidového kutila Ládi Hrušky a nejnověji také stereotypy o společnosti rozdělené do dvou nesmiřitelných táborů – pražské kavárny a českého venkova, který se nemůže dohodnout na tom, co s uprchlíky či prezidentem Zemanem.

Stránky projektu, kde si můžete pustit jednotlivé epizody

„Přízemnější“ část českého národa reprezentuje v epizodě manželský pár Miluna a Milda, který si zašel na kafe do pražské kavárny. Číšník je ovšem příslušníkem takzvané „hate free“ komunity, která se vyznačuje úpornou obhajobou multikulturalismu i vysokou kulturou pití kávy. Objednat si u něho je proto pro „burany z venkova“ takřka neřešitelný problém.

Zádrhel nastává již při pohledu do nápojového lístku, který je k dispozici ve všech jazykových mutacích – kromě češtiny. Prosba o českou verzi nabídky vybudí číšníka k přednášce.

„Vážená paní a pane Goebbelsovi. My jsme tady hate free. Tady nám žádný upocený xenofobní názory tlačit nebudete. Rozumíte? A k čemu je vám menu, když si stejně dáte turka nebo nějakou instantní sračku? O co se bojíte? Že vám Vietnamec sebere práci?“ obořil se číšník na zkoprnělé manžele, ukazuje na dalšího zákazníka – muže arabského vzhledu s dlouhými vousy v maskáčích a dynamitem na stole. Jeho by prý neprávem Miluna s Mildou okamžitě nálepkovali jako islámského teroristu, který přišel ukrást evropské hodnoty, znásilnit dceru a psa a i tu tlačenku nám sežrat.

Nakonec si objednají speciální kávu, která se vyrábí z hovínek cibetky, ale vůbec jim nechutná, což číšníka zase nesmírně rozzuří. „Vy ani nepoznáte rozdíl mezi Guatemalou a kávou 3v1. Kdybych vám tam dal vlastní hovna, stejně je vypijete,“ káže číšník manželům. Jeho přednášku přeruší výbuch bomby – zákazník s arabským vzhledem se právě před kavárnou vyhodil do vzduchu. Ani takové gesto nemůže číšníka zbavit vstřícného postoje k muslimům. „To by slušnej terorista – nedělal tady bordel a šel s tím aspoň ven,“ pochvaluje si číšník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…