VIDEO Kdysi mocná kancléřka Merkelová dopadla jako „malá školačka“

07.09.2016 16:58

Kancléřka Angela Merkelová po debaklu CDU v jejím domovském Meklenbursku – Předním Pomořansku ztrácí vážnost i v samotném Bundestagu. Při včerejším zasedání německého parlamentu byla napomínána jako „malá školačka“.

VIDEO Kdysi mocná kancléřka Merkelová dopadla jako „malá školačka“
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Mnozí politologové prorokovali, že volební neúspěch CDU v Meklenbursku – Předním Pomořansku, odkud se Merkelová v roce 1990 vydala do světa velké politiky, může značně oslabit kancléřčinu pozici. Jak dokazuje včerejší krátké video ze zasedání Bundestagu, image kancléřky skutečně utrpěla vážné šrámy. Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammertem ji napomíná za vyrušování a kancléřka pouze „klopí uši“ a poslušně odchází pryč.

Celý incident se odehrál na začátku vystoupení poslankyně Die Linke Gesine Lötzsch. Pětapadesátiletá levicová politička se ujala slova a v tu chvíli Merkelová vstává ze svého místa a vydává se promluvit si se svým stranickým kolegou Volkerem Kauderem. Jejich poměrně hlasitý rozhovor nese Lötzsch zjevně nelibě a na její podporu se vkládá i předseda parlamentu Lammertem. Merkelovou nabádá, aby rozhovor vyřídila co nejrychleji a nerušila ostatní.

Merkelová se následně s nejistým úsměvem před předsedou ukloní hlavou a s neméně nejistým krokem se vydává společně s Kauderem do zadních parlamentních lavic, kde v rozhovoru pokračují. Přítomní poslanci se této situaci smějí a z očí mnoha z nich lze vyčíst, že je veřejné pokárání kancléřky vyloženě těší. Záběry z kamery i poté bedlivě sledují, jak se rozhovor mezi oběma stranickými kolegy dále vyvíjí.

Jde sice jen o několik málo sekund, ale i z nich je patrné, že hlavní slovo má v diskuzi Kauder. Ten mává rukama a zahrnuje kancléřku přívalem slov. Merkelová pouze mlčí a se shrbenou hlavou přikyvuje. Navíc je natočena ke Kauderovi téměř celým svým tělem, zatímco bývalý generální sekretář CDU sedí rovně a k Merkelové jen ledabyle naklání svoji hlavu. Také z těchto záběrů by možná zkušený psycholog vyvodil, že ani v rámci CDU není pozice Merkelové nijak zvlášť pevná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…