VIDEO Klausovi povolily ve sněmovně nervy po výstupu Pirátky: Jako z Marsu. Můžete jít domů a zabalit se do igelitu

20.10.2020 21:39

Pirátská poslankyně Olga Richterová dnes vyzvala poslance, aby se jednání i hlasování ve Sněmovně odehrávalo formou videokonferencí. „Europarlament se takto schází od jara,“ osvětlila přítomným při představení svého návrhu. Úspěch však u všech nesklidila. „Jako z Marsu,“ ohodnotil předseda Trikolóry Václav Klaus mladší a poslankyni doporučil, co může udělat, aby se mohla „jít domů zabalit do igelitu“.

VIDEO Klausovi povolily ve sněmovně nervy po výstupu Pirátky: Jako z Marsu. Můžete jít domů a zabalit se do igelitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Poslanci se zabývali návrhem na zřízení vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritativních režimů

Anketa

Souhlasíte s nařízením nosit roušky venku?

57%
43%
hlasovalo: 15305 lidí
Richterová svým návrhem chtěla prý reagovat na současnou epidemiologickou situaci. „Předejdeme tak tomu, aby poslanci museli do karantény, jak se tomu nyní u některých stran děje, a Sněmovna tak byla neusnášeníschopná,“ uvedla Richterová.

Podle poslankyně by se tak mohlo vyřešit i možné ochromení Sněmovny při nepřítomnosti ani jedné třetiny jejích členů. Slovo „přítomnost“, tak jak jej stanoví ústava, jež říká, že jsou komory způsobilé usnášet se za přítomnosti alespoň jedné třetiny svých členů, vidí jakožto právní otázku. „Když bude vůle, tak tuto změnu jednacího řádu můžeme prosadit velmi rychle,“ řekla první pirátská místopředsedkyně k možnosti, že by poslanci schvalovali zákony online.

U všech přítomných ovšem nepochodila. „Přijde mi to naprosto neuvěřitelné. Denně dostávám dopisy od učitelek z mateřských školek a podobně, kde jim polovina personálu zůstala doma s dětmi, jsou na všechno samy, musejí uklízet, mají vlastní děti doma. Vidíme nejenom lékaře, ale i spoustu jiných lidí, kteří do práce chodí… tramvaják vás veze a tak dále… představa, že my teda nebudeme chodit do práce, mi přijde jak z Marsu,“ zhodnotil Klaus u řečnického pultíku.

Richterové připojil doporučení. „Jestli máte takové zdravotní obavy, tak se vzdejte mandátu,“ obořil se na ni. „To se tady dá udělat za dvě sekundy a můžete jít domů se zabalit do igelitu,“ doplnil své doporučení.

Vše pak ještě krátce zhodnotil prostřednictvím svého facebooku: „Něco tak papalášského jsem tady dlouho neslyšel.“

Návrh Pirátů na uzákonění online schůzí během nouzového stavu nakonec Poslanecká sněmovna neschválila. Stejně tak i návrh, aby vláda prověřila, že nyní maximum státních zaměstnanců pracuje z domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…