VIDEO Klima je v pr*eli! skandovaly davy dětí „za školou". Daly Babišovi ultimátum

15.03.2019 19:18

REPORTÁŽ Až dva tisíce středoškoláků se dle odhadů pořadatelů akce z iniciativy Fridays for Future zúčastnilo manifestace a studentské stávky za lepší klima a proti globálnímu znečišťování. Redakce ParlamentníchListů.cz přináší reportáž přímo z akce.

VIDEO Klima je v pr*eli! skandovaly davy dětí „za školou". Daly Babišovi ultimátum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

V pátek 15. března 2019 ulice Prahy zaplnily davy (podle toho, co zaznělo ze strany organizátorů, mělo jít až o dva tisíce lidí) omladiny protestující proti znečišťování klimatu a nepříznivému vlivu člověka na životní prostředí. Čeští studenti se tak přidali k iniciativě Fridays for Future, která sdružuje školáky protestující proti klimatické změně po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové všude po světě.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

K meritu věci. Stávka vypadá zjenodušeně řečeno tak, že místo, aby onen inkriminovaný den děti a náctiletí vyrazili do školy jako obvykle, jdou  demonstrovat a, pokud možno, hlasitě. Protesty tohoto typu již proběhly v řadě západních metropolí, například v Londýně 15. února 2019, kde iniciativu dětí podpořili i britští akademici. 

Proč jdou děti za školu a nedemonstrují ve volném čase? Někde na počátku je domněnka, která zazněla před nedávnem z úst představitelů české odnože Fridays for Future na vlnách Českého rozhlasu o tom, že na to, aby děti vystudovaly a bojovaly za klima z pozice vzdělaných dospělých je už příliš pozdě. Děti a teenageři zkrátka chtějí bojovat proti ničení klimatu teď hned (planetě Zemi zbývá již jen 12 let tvrdí děti a odkazují na to, co zaznělo z vědecké komunity). 

České protesty se netýkaly výhradně Prahy. Ke studentské stávce za lepší klima se přidalo například i Brno nebo Liberec. A protestovalo se i celosvětově, o čemž informuje například britský Guardian

Praktická rovina dětské stávky očima dospělých může znamenat problém (z pohledu učitelů) v podobě do jisté míry vyprázdněných učeben, z pohledu dětí (či rodičů jako jejich zákonných zástupců) pak potenciální nepříjemnosti v podobě vzniku řady neomluvených hodin. Záleží na každé škole zvlášť, jak se k protestu dětí a jejich absencím z důvodů manifestace za záchranu klimatu postaví. Na jednom z pražských gymnázií (ParlamentníListy.cz zde nebudou upřesňovat, o které se jedná.) řeší situaci například  tak, že pro účast na demonstraci vyžadují omluvenku od zákonného zástupce nezletilých žáků. Logicky, není li dítě přítomno ve škole, odpovědnost za něj nese jeho zákonný zástupce (ve většině případů rodič), a nikoliv škola. Pokud by akci podpořila sama škola, vznikla by zase nutnost doprovodu demonstrujících žáků v podání pedagogického dozoru. Akce se dle našich informací zúčastnili i studenti nižších tříd gymnázia (sekundy), tedy dvanáctileté děti.  

Anketa

Schvalujete práci Anny Šabatové?

2%
98%
hlasovalo: 9123 lidí

Vraťme se ale k samotnému průběhu páteční akce. Ta odstartovala v 8 hodin ráno úvodním slovem studentů na Malostranském náměstí. Na náměstí bylo studentů tou dobou spousta.  V 9 ráno pak akce pokračovala tiskovou konferencí. Následoval pochod z Malostranského náměstí po 10. hodině dopolední, během kterého studenti obrazili postupně Úřad vlády, Čechův most, Náměstí republiky a Národní třídu, až nakonec pochod finišoval opět na Malostranském náměstí (projevy studentů odpoledne pokračovaly).

Do cílové destinace šel průvod zhruba hodinu. Prozkoumejme při té příležitosti blíže popěvky, které demonstrující studenti skandovali. „Životní prostředí je skoro v pr... Hej, hej, hej,“ zněl jeden z častých popěvků. „Za klima, za klima,“ zněl další. Nad tisícovým davem (pouze letmý odhad) se nesla vlajka Evropské unie a rovněž vlajka České republiky. Výmluvné byly i cedule studentů a transparenty. „Klima teď, úkoly později,“ bylo napsáno například na jednom z nich. „Vraťte nám remízky,“ hlásala další z cedulí. „Omladina do ulic, aby nebyl v zimě hic“, „Naše kroky zachraňují mloky“, „Z uhlí se nenajíš“, „Moře v Česku nechceme“. „Destroy Patriarchy not the planet,“ ceduli s tímto nápisem svírala na Malostranském náměstí odhadem zhruba patnáctiletá dívka. 

Jak reagovali kolemjdoucí z řad dospělých, nezapojených do protestu? Ve tvářích partičky rusky hovořících mužů postávajících před kasinem na Příkopech se při spatření procházejících studentů rozprostřel úsměv. Pobaven se zdál být i závozník postávající před svou dodávkou o kus dál. 

Jízlivý komentář bylo možno zaslechnout na Národní třídě. „Tak ať nekupujou ty mobily,“ prohlásila jedna z kolemjdoucích žen středního věku při pohledu na halasící davy študáků. A dvojice mužů v montérkách už přímo nadávala na to, že kvůli pochodu studentů pár desítek minut nepojedou tramvaje. „Já bych jim vytáhnul pojistky,“ oznámil jeden z nich trpce.

Poté projevy na Malostranském náměstí pokračovaly. Studenty a školáky přišel podpořit například někdejší ministr životního prostředí Československé federativní republiky Bedřich Moldan. Odpoledne (kolem 13. hodiny) už byli demonstranti zpět na Malostranském náměstí, ovšem shromážděni již v menším počtu. Čekalo se hlavně na prohlášení mluvčích iniciativy. Ti následně vystoupili, aby před kamerami přítomných sdělovacích prostředků sdělili své podmínky. 

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

V lehké parafrázi se jedná o apel na vládu České republiky, aby přijala takové kroky, které by vedly k naplňování předsevzetí přijatých na pařížské klimatické konferenci, a sice, aby maximální oteplování planety činilo jeden stupeň Celsia. Dávají vládě ultimátum dva týdny, poté ve svých krocích prý hodlají pokračovat. „Tohle je jen začátek,“ zaznělo z úst předáků iniciativy. „V našem boji budeme pokračovat.“ 

Středoškolští studenti se v posledních dvou letech začínají politicky angažovat. Minulý rok studenti středních škol překvapili akcí Vyjdi ven, kterou demonstrovali za dodržování ústavních zvyklostí České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …