VIDEO „Koněv se v Praze střetl s SS,“ říká pamětník. A generál šokuje novou informací

17.09.2019 8:17

O maršálu Koněvovi se nyní hovoří hojně především v souvislosti s pomníkem v pražské Bubenči. Promluvil o něm nyní také válečný veterán Emil Šneberg, jenž byl účastníkem Pražského povstání v roce 1945. Video s ním nyní koluje po internetu.

VIDEO „Koněv se v Praze střetl s SS,“ říká pamětník. A generál šokuje novou informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

„Devátého už jsme neměli náboje. Přesto jsme byli ostřelováni. Stříleli po nás. Byl jsem osmého i na letišti v Ruzyni, kde nikdo nebyl, nikdo tam nebojoval. Stálo tam jenom jedno letadlo,“ vzpomínal na pražské povstání 1945 Šneberg.

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí

Vzpomínal i na barikády. „Nikdo nikde žádné vlasovce na Praze 6 neviděl bojovat. Až teprve osmého v noci jsme zjistili, že máme vystřílené náboje, že každý máme jen dva náboje do zbraní, na té barikádě. Po čtvrté hodině ráno jsme slyšeli dunění a hukot tanků. Byli jsme vyděšení, že jedou Němci a my nemáme, čím bránit barikádu,“ dodal.

„Najednou se rozezněla ruština a my jsme věděli, že to jsou vojáci Rudé armády, protože vlasovci ani tanky neměli. Vyklízeli jsme jednotlivé barikády,“ dodal a uváděl i další cestu tanků.

„Prahu osvobodily vojska prvního ukrajinského frontu maršála Koněva, u nás to byly tanky 4. gardové tankové armády,“ zdůraznil Šneberg. „Během jízdy se střetly s řadou vojáků SS, wehrmachtu,“ dodal a zopakoval, že Prahu osvobodila Rudá armáda. „Vojáci Vlasovovy armády odešli 7., 8. a byly to hloučky, nebyla to žádná organizovaná divize, do zajetí americkou armádou,“ podotkl.

„Socha maršála Koněva je symbolem vítězství Rudé armády pod velením maršála Koněva,“ uzavřel pak své vyprávění Šneberg. Dle jeho slov padlo na našem území 140 tisíc vojáků Rudé armády, a tak si jejich velitel zde zaslouží pomník.


View on YouTube

Anketa

Kdybyste si mohli zablokovat veškeré vysílání České televize, a zbavit se tak placení koncesionářského poplatku, využili byste takovou možnost?

95%
5%
hlasovalo: 31866 lidí
Internetem kolují také slova českého letce a pilota RAF, již zesnulého Pavla Vranského, jenž rovněž před lety na Pražské povstání zavzpomínal. Vranský loni ve věku 97 let zemřel. „Když jsme lítali v tom Severním moři, tak najednou nějaká posádka, která taky byla ve vzduchu, měli s námi spojení a řekli nám: V Praze je povstání. Jednu tu první noc z 5. na 6. jsme celou noc stáli u letadla a čekali jsme na povolení, abychom mohli vyrazit směrem na pomoc Praze. To nepřicházelo a tak rozhodli, že poletí bez povolení. A došlo to tak daleko, že natáčeli motory, najednou vyběhl velitel naší skvadrony. Ten řekl: Zhasnout,“ vzpomínal Vranský. 

„A dozvěděli jsme se, že nemůžeme vzlétnout na pomoc, že Britové to zakázali a že kdybychom se o to pokusili, sestřelí nás britské stíhače,“ dodal Vranský, jehož prezident Miloš Zeman v květnu 2017 jmenoval brigádním generálem. Vranský pak hlavu státu podpořil v jeho prezidentské kampani.


View on YouTube

Pomník v pražské Bubenči v poslední době vyvolává mnoho kontroverzí. Opakovaně se stal cílem vandalů. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Zastupitelstvo Prahy 6 ve čtvrtek rozhodlo, že Koněvovu sochu v pražské Bubenči má nahradit nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Pro maršálovu sochu se bude hledat jiné místo. Rusko rozhodnutí ostře kritizovalo a pohrozilo odvetou.

Maršálova socha byla odhalena v roce 1980. Koněv se zapsal do dějin jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Velel sovětským vojskům – 1. ukrajinskému frontu – například při osvobození části Polska a Čech včetně Prahy. Po válce se v 50. letech stal hlavním lem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. Řídil potlačení maďarského povstání proti komunistickému režimu v roce 1956. Jako velitel sovětských vojsk v Berlíně se pak Koněv také účastnil řešení druhé berlínské krize, kdy bylo město rozděleno zdí na západní a východní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…