VIDEO Lidovec Bartošek debatoval v Pražské kavárně. Velmi se rozohnil, když došlo na financování neziskovek

21.08.2016 12:00

PRAŽSKÁ KAVÁRNA Hostem Pražské kavárny moderátora Petra Žantovského byl tento týden místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek. Řeč byla nejen o politice, církevních restitucích, ale i o bývalé Bartoškově profesi.

VIDEO Lidovec Bartošek debatoval v Pražské kavárně. Velmi se rozohnil, když došlo na financování neziskovek
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

„Mým zásadním tématem je sociální oblast, sociální služby a jejich dlouhodobé financování. Zajímám se také o hospicovou péči, paliativní péči,“ sdělil úvodem Bartošek. Podle jeho názoru nelze dělat politiku pro vděk, ale pro to, aby člověk odvedl dobrou práci. „Je nutné být profesionál, lidem dokázat pomoci a zlepšit kvalitu života,“ dodal.

„V politice jsem proto, že jsem se jednoho dne rozhodl, chci-li lidem pomoci, musím být aktivní. Také jsem měl období, kdy jsem jen nadával,“ zmínil. „Je to o tom, vzít to do vlastních rukou a zkusit to,“ uvedl ale s tím, že některé věci nemusíte dokázat, ale můžete jiné inspirovat. „Jsem inspirován a mohu inspirovat,“ doplnil.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Bartošek je členem lidovecké strany od roku 2006. „To byl právě ten bod zlomu v mém životě, kdy jsem přemýšlel o tom, že chci být politicky aktivní. Byla to otázka mého zaměření a hodnotového ukotvení. Když jsem přemýšlel z těch stran, které se nabízely, rozhodl jsem se přiklonit k lidovcům,“ zmínil s tím, že je spíše pravicovým politikem, což lidovci svým středopravicovým zaměřením splňují. „Lidová strana prošla generační obměnou, jsme srozumitelní,“ domnívá se.

 

V rozhovoru Bartošek také hovořil o sounáležitosti mezi lidmi, kdy ti úspěšní by měli být solidární s těmi, kteří neměli tolik štěstí. „Společnost by se o ně měla umět postarat. Podporujme silné, zdravé a schopné, ale pomáhejme i těm, kteří momentálně nemohou. Ale ne tak, že z nich pomocí dávek budeme dělat závislé lidi, ale mobilizujme jejich síly, aby se vrátili zpátky do života,“ promluvil.

Žantovský zmínil i minulou Bartoškovu profesi. Období, kdy současný politik pracoval s drogově závislými, patřilo podle jeho slov mezi jeho významné životní etapy. „Dramaterapie pomůže rozvíjet sám sebe. Nacházet motivace. Definovat úzkosti, strachy, silné stránky. Snažíte se o vnitřní dialog sám se sebou. Jestliže k životu přistoupíte tak, že s druhými budete hrát divadlo, semele to vás,“ varoval. Jestliže s lidmi hrajete divadlo, manipulujete s nimi, berete jim podle Bartoška svobodu.

Z politiky by se podle lidoveckého místopředsedy nikdy neměla dělat šaráda. „Z politiky se vytratil respekt k soupeři. To, že je někdo mým politickým konkurentem, neznamená, že je hoden zničení,“ dodal.

Řeč přišla i na předvolební prezidentskou kampaň ve Spojených státech. „Fungování Donalda Trumpa vnímám jako karikaturu politiky,“ řekl místopředseda lidovců. „Americká předvolební kampaň je kapitola sama pro sebe. Mám-li srovnávat témata Donalda Trumpa a Hillary Clintonové, vnímám Trumpova témata jako velmi nebezpečná, pokud by je chtěl realizovat,“ řekl.

Bartošek se rovněž rozhovořil o církevních restitucích. „Jsem přesvědčen o tom, že co bylo ukradeno, by se mělo vrátit. Dochází také k odluce církve – k narovnání vztahu církve a státu, to je to podstatné. Za nějakou dobu nebude stát přispívat na činnost církví v této republice. Kdyby stát k tomuto kroku přistoupil dříve, mnohé by ušetřil,“ domnívá se Bartošek. Podle jeho slov se částka, kterou stát doposud vyplácel církvím, „plus minus“ rovná částce, kterou bude vynakládat na vyrovnání se s církvemi.

Petr Žantovský se následně lidoveckého politika zeptal, proč nebyl v minulosti vznesen návrh na odluku církve od státu z KDU-ČSL. Bartošek ale oponoval, že ve straně fungovala komise, která se zabývala odhady výše majetku pro vyrovnání. Navíc podle jeho slov k prosazení návrhu zákona musí mít politický subjekt zajištěnu většinu v dolní komoře.

Závěrem se Bartošek vyjádřil k financování neziskových organizací. V minulosti totiž navrhoval zveřejňování smluv neziskovými organizacemi, zejména těmi, které jsou živeny z veřejného sektoru. „V době, kdy se schvaloval registr smluv v Poslanecké sněmovně, jsem ho podpořil a věřil jsem, že podoba, která je navrhována, je správná. Senát k tomu přidal doprovodné usnesení a řekl, že chce, aby byla zpracována dopadová studie. Tato dopadová studie, kterou vytvořila jedna z velkých pěti firem, hovoří o tom, že firmy, které budou postupovat podle registru smluv tak, jak byl schválen, to zásadně podpoří v konkurenčním prostředí,“ rozhovořil se Bartošek. „A to je to, proti čemu jsem brojil. Nevidím žádný důvod, proč by měly být firmy znevýhodněny tím, že budou zveřejňovat své smlouvy,“ dodal. „U neziskovek je to o tom, že by to bylo od výše dvou milionů korun, takže by se to netýkalo například dobrovolných hasičů nebo malých neziskovek. Myslím si, že bychom měli jít cestou jako Izrael, kde chtějí, aby neziskovky své příjmy zveřejňovaly,“ uzavřel Bartošek s tím, že svůj boj o to nevzdá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…