VIDEO Máme vás na mušce, řekl Putin Evropě. Ale opět natáhl ruku k přátelství. Čtěte, co vám neřekli

30.05.2016 11:33

„Naším cílem je využít výjimečně dobrých vztahů mezi Řeckem a Ruskou federací k rozvinutí vzájemně výhodné ekonomické spolupráce,“ popsal svůj cíl návštěvy Athén Vladimir Putin ještě před vlastním příjezdem do země. Při setkáních s nejvyššími státníky jihoevropského státu Putin promluvil o nutnosti obnovení vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. Z druhé strany ovšem poslal velmi důrazné varování do Rumunska a Polska.

VIDEO Máme vás na mušce, řekl Putin Evropě. Ale opět natáhl ruku k přátelství. Čtěte, co vám neřekli
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

K jednání mezi Vladimirem Putinem a řeckým předsedou vlády Alexisem Tsiprasem bylo dopředu připraveno 8 dokumentů. Ty se týkaly zejména spolupráce v oblasti energetiky, turismu, meziregionální spolupráce a investic.

Pro řeckou stranu byl hlavním zejména poslední bod, tedy investice. Konkrétně pak „možnost zapojení ruských investorů do operací řeckých železničních drah a mořského přístavu v Soluni“, píše se na ruském serveru mk.ru.

I turismus je mezi oběma zeměmi na vzestupu. Zejména počet ruských turistů přijíždějících do Řecka se neustále zvyšuje, což je dáno hlavně „uzavřením“ přístupu pro ruské turisty do tradičních destinací v Egyptě a Turecku. V letošním roce Řecko již údajně zaujalo první místo v počtu zarezervovaných zájezdů ze strany občanů Ruské federace. „Jestliže se nám podaří operativně vyřešit vízovou otázku, může těch turistů být klidně i třikrát více,“ prohlásil Putin.

Zajímavé na Putinově návštěvě bylo i to, že se mimo vrcholných představitelů řeckého státu setkal i s opozičním lídrem Kiriakosem Mitsotakisem, jejichž schůzka se uskutečnila kolem půlnoci. Podle řeckých serverů se tento Putinův krok s velmi pozitivním ohlasem ze strany řeckých vrcholných představitelů rozhodně nesetkal.

Vše zásadní se ovšem odehrálo na společné tiskové konferenci mezi Putinem a Tsiprasem. Prezident Putin prohlásil, že i přes to, že Rusko při svých jednáních obyčejně striktně odděluje ekonomiku od politického kontextu, je realizace jakýchkoli energetických projektů závislá na udělení předběžných garancí ze strany Evropské unie.

„Samotné řeči o tom, že je to pro obě strany velice výhodné, nám už nestačí, více peněž už utrácet nebudeme,“ prohlásil ruský prezident. Rovněž podotkl, že rozvíjení ekonomické spolupráce včetně v pro evropské země klíčové energetické sféře je ohroženo přibližováním amerických systémů protiraketové obrany k ruským hranicím.

Důrazné varování Rumunsku a Polsku

„Jestliže včera lidé v těchto oblastech Rumunska jednoduše nevěděli, co je to být na mušce, tak dnes budeme nuceni přijmout některá opatření pro zajištění naší bezpečnosti,“ řekl Putin podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

 

„V případě Polska platí naprosto totéž,“ dodal Putin. „Vy jste viděli a celý svět viděl náš potenciál. Viděli jste, co dokážou naše rakety středního doletu vypálené ze vzduchu, pevniny i moře. My nehodláme učinit žádný první krok, ale prostředky na to máme,“ zdůraznil ruský lídr.

Jak Polsko, tak i Rumunsko na toto Putinovo prohlášení už reagovaly. Podle jejich názoru elementy protiraketové obrany umístěné na jejich teritoriu nikterak Rusko neohrožují. V případě, že se ruská vláda bude ovšem i nadále chovat agresivně, bude v Polsku a všech pobaltských zemích rozmístěno ještě více jednotek NATO. Konkrétně se jedná zejména o Estonsko, které volá po navýšení počtu vojenských sil NATO na svých hranicích.

Na toto téma nedávno v České televizi pohovořil náměstek generálního tajemníka NATO Alexandr Vershbow, který v rozhovoru uvedl, že na varšavském summitu budou požadavky Estonska patrně „uspokojeny“. Podle něj se prý výrok tamního premiéra příliš neliší od plánů, které hodlá vedení Aliance ve Varšavě předložit.

„Navrhujeme rotační nasazení vojsk velikosti zhruba jednoho praporu v každém baltském státu a v Polsku. Možná k tomu posílení námořních a vzdušných sil v Černém a v Baltském moři. A to všechno, abychom poskytli zastrašující sílu proti Rusku. Cílem je obrana, nikoliv provokace,“ uvedl Vershbow.

Ohledně Krymu již není o čem diskutovat

Vladimir Putin se vyjádřil i k situaci ohledně Krymu. „Co se Krymu týče, tuto otázku považujeme za uzavřenou. Jednalo se o historické rozhodnutí, které učinili lidé žijící na území Krymu. Rusko na toto téma již nebude s nikým diskutovat,“ rázně prohlásil ruský prezident.

I přes svůj nízký počet obyvatel a slabou ekonomiku může Řecko podle prezidenta Putina „svým podílem přispět“ na přijetí pro Rusko pozitivního rozhodnutí ze strany Evropské unie o budoucnosti protiruských sankcí. „Samozřejmě, že takové historické výkony podobné těm Héraklovým a očištění Augiášových chlévů evropské byrokracie nikdo neočekává,“ zažertoval Putin.

 

„Z druhé strany by Řecko jako země, ze které vzešlo tolik velikých myslitelů a filosofických škol, rozhodně mohlo svým rovným podílem přispět a ovlivnit rozhodovací procesy v Evropské unii, zejména pak pokud se chystá vytvářet podmínky pro realizaci velikých regionálních projektů,“ dodal Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…