VIDEO Martin Konvička dal autogram slavnému režisérovi, pak si povídali o islámu

01.02.2017 15:50

Martin Konvička se vypravil do Srbska, kde v lednu v Mokre Goře pořídil krátký rozhovor se světoznámým režisérem Emirem Kusturicou. A protože Kusturica často ve filmech i svých vystoupeních zobrazuje život na Balkáně, neoddělitelně propojený s náboženským střetáváním, bylo téma jasné – vztah k islámu.

VIDEO Martin Konvička dal autogram slavnému režisérovi, pak si povídali o islámu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin Konvička v Ostravě

Emir Kusturica se v roce 1954 narodil v Sarajevu, ovšem hlásí se k srbské národnosti. Studoval v Praze na FAMU a od té doby hovoří plynně česky. Na přelomu 80. a 90. let prorazil i v USA, kde jeho filmy získaly několik cen. Wikipedie o něm uvádí, že původně byl sekulárním muslimem, který v roce 2005 konvertoval k pravoslaví.

Konvička tedy Kusturicu oslovil jakožto „jednoho ze známých světových odpadlíků od islámu“. Kusturica mu ale objasnil, že odpadlíkem od islámu není, protože nikdy nebyl muslimem. „U nás nikdy nikdo nepraktikoval islám,“ vysvětloval s tím, že jeho rodina je typicky balkánsky promíchaná a část jeho krve je muslimská, ale islámské víře se mu vždy podařilo vyhnout.

Kusturica si prý svou otázku konfese vyřešil tím, že se veřejně přihlásil k pravoslavné víře, která je na území bývalé rasově a nábožensky promíchané Jugoslávie výsadou především Srbů, ke kterým se režisér vždy hlásil. Jeho výchova a poznání v Jugoslávii i při studiích v Praze na FAMU byly podle něj převážně křesťanské. „V Sarajevu jsem pochopitelně poznal i ledacos orientálního, ale za to se vůbec nestydím, naopak mám pocit, že to je hezké,“ vysvětloval dále.

Upřímně však přiznává, že soužití několika náboženství je principiálně problematické. „Ona ta kohabitace, jak říkají Francouzi, u těch náboženství v podstatě nefunguje,“ uzavřel povídání. Nakonec mu ještě Konvička podepsal svou knihu, kterou mu věnoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …