VIDEO Mešita plná výbušnin, nemělo cenu ji vyklízet. Rovnou ji vyhodili do luftu

02.05.2016 11:17

Internetem koluje krátké video ze zásahu ruské policie v ilegální mešitě nacházející se v jihoruské Samaře. Mešita byla nakonec vyhozena po obrovské explozi do vzduchu, protože v ní v byly nalezeny výbušniny.

VIDEO Mešita plná výbušnin, nemělo cenu ji vyklízet. Rovnou ji vyhodili do luftu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální mešita v Kolíně nad Rýnem v turečtině zvaná Merkez-Camii je před dokončením. Svatostánek se dvěma minarety pojme až 1300 věřících

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Podle informací médií se v ilegální mešitě scházeli příznivci sunnitského islámu, kteří jsou také nazývaní jako salafisté a patří k zastáncům nejradikálnějšího směru muslimského náboženství. Policie zadržela více než padesát převážně mladých mužů, z nichž někteří byli prokazatelně příznivci Islámského státu. O nepříliš „křišťálových“ úmyslech místních muslimů svědčí i nález více než kilogramu výbušnin a nábojů do pistolí a pušek. Vedle toho bylo nalezeno několik usvědčujících dokumentů.

Přivolaný pyrotechnik však soudil, že by bylo příliš riskantní pokoušet se výbušniny deaktivovat v uzavřeném prostoru a rozhodl v součinnosti s příslušnými orgány o řízeném výbuchu. Internetem nyní koluje několikavteřinové video pořízené prokremelským zpravodajským kanálem RT, na kterém je vidět nejenom mohutná exploze, ale také zásah speciální ruské protiteroristické jednotky. Muslimové leží obličejem k zemi a ruce mají za hlavou.

Ilegální modlitebna se nacházela v domě, který se na první pohled neliší od běžných rodinných domů v této oblasti Ruska. Po několika vteřinách se ovšem ozve ohlušující výbuch, který do vzduchu rozmetává kusy zdiva, hlínu a písek. Nejbližší okolí improvizované mešity se následně zahalilo hustým dýmem. Výbuch byl proveden pomocí vodního děla a nikdo při něm nebyl dle informací médií zraněn. Stejně jako při samotném zásahu. Někteří ze zadržených salafistů za sebou pravděpodobně mají bojové zkušenosti ze Sýrie a Iráku.

V Rusku podle dostupných informací žije asi patnáct milionů muslimů, kteří tak tvoří přibližně deset procent populace. Za posledních dvacet let se v zemi uskutečnilo téměř deset teroristických útoků, při kterých dohromady zahynulo přibližně kolem jednoho tisíce lidí. V devadesátých letech a na přelomu století byli jejich hlavními organizátory čečenští bojovníci, kteří se tímto způsobem mstili Moskvě za vojenské operace v Čečensku. V posledních letech teroristické útoky na území Ruské federace jsou považovány součást mezinárodního terorismu.

Naposledy Rusko čelilo teroristickému útoku na svém území v prosinci 2013, kdy teroristé zaútočili na vlakové nádraží ve Volgogradu. Při tomto incidentu zahynulo téměř dvacet lidí. Nejznámější a co do počtu obětí největší útoky se odehrály v září 2004 ve městě Beslan, kdy zahynulo v místní škole nejméně 330 civilistů. O dva roky dříve v moskevském divadle na Dubrovce zemřelo asi 170 lidí a dalších 850 bylo zraněno. Někteří experti však tak vysoký počet obětí dodnes přisuzují nepříliš šťastnému zásahu ruských speciálních sil.

K poslednímu teroristickému útoku na občany Ruské federace došlo na konci loňského října, kdy bylo usmrceno v letadle směřujícím z egyptského letoviska zpátky domů 224 cestujících na palubě. K útoku se bezprostředně poté přihlásili džihádisté z Islámského státu, kteří se nechali slyšet, že jde o odvetu za ruské vojenské operace v Sýrii. Rusové zpočátku sami teroristický útok popírali, ale v polovině listopadu připustili, že na palubě letadla se našla bomba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…