VIDEO Michal Hašek o Sobotkovi, domácí zabijačce a tématu, které mohlo probrat ČSSD. Ale než jsme ho stihli odvysílat, vyfoukl jej Babiš

11.11.2017 19:44

Redaktor Radim Panenka zpovídal na serveru ParlamentníListy.cz bývalého jihomoravského hejtmana a vlivného člena ČSSD Michala Haška.

VIDEO Michal Hašek o Sobotkovi, domácí zabijačce a tématu, které mohlo probrat ČSSD. Ale než jsme ho stihli odvysílat, vyfoukl jej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek v pořadu Horké téma

Anketa

Schvalujete postup někdejšího disidenta a exministra vnitra Tomáše Hradílka, který chce držet hladovku, dokud Zeman nezruší kandidaturu? Je ochoten i umřít.

5%
95%
hlasovalo: 11628 lidí

Úvodem se Hašek vyjádřil k údajně probíhajícímu boji v sociální demokracii mezi haškovci a sobotkovci. „V čele partyzánské války nestojím. Jsem řadový člen sociální demokracie, civilní profesí právník. Rozdělení na haškovce a sobotkovce podle mého názoru již dávno neplatí,“ řekl Hašek.

Ve sněmovních volbách podle jeho slov ziskem 7 procent neutržila ČSSD facku, ale tvrdý knokaut. „Nyní má strana o čem přemýšlet. Ideály strany, myšlenky strany jsou něco, co určitě přežije. Otázkou je, jak rychle se povede straně zrestartovat. To, na co strana dojela, je to, že lidé přestali sociální demokracii věřit,“ dodal Hašek.

„Věřím, že ideály sociální demokracie jsou v hlavách skutečných sociálních demokratů. Myslím si, že sociální demokracie má také zásobárnu osobností, některé musely ustoupit do pozadí, čímž nemyslím sebe. A byli to lidé, kteří výborným způsobem reprezentovali ČSSD na regionální úrovni. Dokud byla ČSSD vícenázorová, měli jsme přes 20 procent. Když vedení vyhlásilo jednotnost strany, dospělo to k 7 procentům,“ zmínil Hašek. 

„Řada lidí po roce 2013 nedostala šanci – i když roky pracovali na své kariéře – a to jenom proto, že byli v jiném názorovém proudu, než byl pan premiér Bohuslav Sobotka. Ale nechci to házet jen na pana Sobotku, o věcech hlasovalo také nejužší grémium. Ta spoluzodpovědnost na současném stavu ČSSD je na stovkách lidí. Ani já se nezříkám zodpovědnosti, ale já jsem před čtyřmi roky z vedení odešel,“ podotkl Hašek.

Hašek, i když je zdrcen z volebního výsledku, nechce tančit na hrobě Bohuslava Sobotky ani dalších členů vedení sociální demokracie. „Je ale jasné, že vedení musí vyvodit zodpovědnost,“ dodal Hašek. „Je potřeba, aby grémium jasně řeklo, že odevzdává funkce k dispozici. Není možné jen tak odejít a odevzdat klíče na vrátnici v Lidovém domě. Symbolické gesto již ale zaznělo,“ poznamenal exhejtman. On sám je pro přímou volbu vedení strany. „Mrzí mě, že tato myšlenka neprošla,“ řekl s tím, že si myslel, že do vedení strany by se mohli zapojit také nestraníci, kteří se stranou dlouhodobě spolupracují, Josef Bernard, Josef Středula či Jiří Běhounek.

Sjezd pak musí být skutečným restartem, nikoliv hrou na restart. „Takže nové personálie, jasné programové poselství a nemusíme vymýšlet žádné extra záležitosti pro voliče. Řeknu příklad církevních restitucí, kdy by nyní 15členný klub mohl podpořit zdanění církevních restitucí. To by mohl být první krok k obnovení důvěry v sociální demokracii,“ sdělil jasně Hašek. Zajímavostí je, že to pronesl již v úterý, ještě předtím, než téma uchopil Andrej Babiš. Sociální demokracie podle něj nyní musí hledat způsoby, jak přesvědčit voliče, aby se vrátili zpátky. „Chyba je v sociální demokracii, nikoliv ve voličích. My jsme nedokázali přesvědčit o programu sociální demokracie,“ zmínil Hašek například konkrétní záseky – například kauzu lithium.

„Restart zkrátka nemůže být jen domácí zabijačka,“ dodal Hašek. „Pokud někdo restart pojme jako domácí zabijačku, bude to málo a sociální demokracii to ve finále vůbec neprospěje,“ podotkl. Své pak řekl i k finanční situaci strany.

„Situace je určitě nelehká. Nemám konkrétní data k dispozici, ale myslím, že se nebudu mýlit, že závazky činí více než 300 milionů korun. Všichni se k tomu musí postavit čelem,“ sdělil Hašek. Následně odmítl, že on sám by kandidoval na nějakou vrcholnou pozici ve straně. „Jako řadový člen určitě rád pomohu,“ řekl.

A řeč přišla i na zájmy ČSSD v ČEZu, ve Škodě Transportation, či na osobu Radka Pokorného, advokáta a přítele Bohuslava Sobotky. „Má-li někdo pocit, že něco funguje v rozporu se zákony České republiky, ať dojde na policii či na státní zastupitelství. To je jediná možnost, jak toto vyvrátit,“ zmínil Hašek. 

Exhejtman Jihomoravského kraje se vrátil také k situaci po volbách v roce 2013, kdy se někteří jedinci z vedení strany vydali do Lán na večeři s prezidentem republiky. „Druhý den předsednictvo ČSSD rozhodlo o nějakých usneseních a proti tomu jiní postavili ulici. PR agentury údajně spojené s TOP 09, figuranti u Pražského hradu,“ řekl Hašek k tehdejší situaci. „Z pana doktora Pokorného nebudu dělat žádného démona české politiky. Myslím, že se jeho úloha leckdy nafukuje,“ dodal Hašek. 

Závěrem se Hašek vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi. „Myslím si, že česká levice by i nyní měla podpořit Miloše Zemana. Já sám ho v nadcházejících prezidentských volbách podpořím,“ řekl Hašek, jenž se považuje za Zemanova přítele. Vyzval k podpoře Zemana i voliče sociální demokracie. Zemana se pak zastal v současném postupu ohledně probíhajících jednání o vládě. „To řešení se vždy bude pohybovat v mantinelech Ústavy,“ dodal se slovy, že Zemanovi je zbytečně nasazována psí hlava. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…